OPTIMIZAM

VLADINIH 30 PROJEKATA ZA GOSPODARSKI RAST Ovih 1,2 mlrd. kuna investicija donijet će 4475 radnih mjesta

Svoj optimizam članovi Vlade jučer su obrazložili podacima o novim ulagačkim projektima
Zagreb, 120315.Redovita sjednica Vlade RH sa temom pojeftinjenja plina, prodaje drzavnih stanova i osobnom bankrotu.Na fotografiji: Branko Grcic, Miranko Mrsic i Zoran Milanovic.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatska nakon šest godina izlazi iz recesije, a ključnu ulogu u tome igraju ulaganja. No, za razliku od prije, kada se razvoj hrvatskoga gospodarstva temeljio na ulaganjima u javnu infrastrukturu, novi razvojni model vezan je uz investicije privatnog sektora.

Što se promijenilo

Poruka je to koju su s jučerašnje investicijske konferencije u zagrebačkom hotelu Westin odaslali predstavnici Vlade. Premijer Zoran Milanović i ministri istaknuli su da je Vlada u protekle tri i pol godine napravila veliki korak naprijed u jačanju poslovne klime u zemlji. Samo u prošloj godini izravna strana ulaganja čak su za četiri puta nadmašila ona iz 2013., dosegnuvši 2,87 milijardi eura. Nadalje, u dvije i pol godine primjene Zakona o poticanju investicija zaprimljeno je 398 zahtjeva za poticajne mjere. Konačno, u portfelju Agencije za investicije i konkurentnost (AIK) više je od 120 aktivnih projekata u različitim fazama realizacije čija se ukupna vrijednost penje na sedam milijardi eura. Kada ti projekti budu završeni, otvorit će, tvrde u Vladi, više od 17.000 novih radnih mjesta.

- Hrvatska definitivno izlazi iz recesije, ali ne sitnim kašljem, nego punim plućima - ocijenio je Milanović.

Glavne poluge

Upravo u aktivnostima AIK-a Vlada, čini se, sada gleda jednu od glavnih poluga svog new deala. Većina projekata odvija se u turizmu i industriji. Prema podacima AIK-a, samo osam većih projekata iz turističkog sektora, od Pule do Dubrovnika, vrijedno je 456,4 milijuna eura, a trebali bi otvoriti 757 novih radnih mjesta. Sve je više, pokazuju podaci te agencije, i ulaganja u industriju, posebno u farmaceutsku i proizvodnju dijelova za automobilsku industriju. Ulaganja ima i u drugim industrijskim granama, poput prehrambene, drvne i metaloprerađivačke industrije, ali i u djelatnostima poput trgovine, prometa i IT sektora. Inače, ukupna vrijednost 30 ključnih investicijskih projekata “u režiji” AIK-a, od kojih su neki već dovršeni, veća je od 1,2 milijarde kuna, a u Vladi očekuju da će rezultat biti otvaranje gotovo 4500 radnih mjesta.

Loša promocija

- Hrvatska je danas bolja investicijska destinacija nego prije nekoliko godina - zaključio je Damir Novinić, ravnatelj AIK-a, na Vladinoj konferenciji “Invest HR”. No, priča o investicijama ima i svoje naličje. Jedno od njih je rad na povećanju konkurentnosti i proizvodnosti, što za posljedicu ima i smanjenje broja zaposlenih u dijelu tvrtki. Ulagači u Hrvatsku i dalje se, priznaju i u Vladi, suočavaju s nizom prepreka, posebno na lokalnoj razini, a opći je zaključak da se u promociju Hrvatske kao investicijske destinacije premalo ulaže.

‘Irska i preko gay braka vabi ulagače’

Premijer Milanović jučer se osvrnuo i na irski referendum o gay brakovima. Ocijenio je da je referendumsko prihvaćanje gay brakova u Irskoj veliki iskorak te da su među najvećim zagovornicima legalizacije istospolnih brakova, uz celebrityje, bili ljudi iz poslovne zajednice, koji u tome vide mogućnost jačanja imidža zemlje i širenja poslovanja. Usprkos referendumu, i Hrvatska je, ustvrdio je Milanović, po zaštiti gay populacije na 4. ili 5. mjestu u Europi. To je, zaključio je premijer, posebno važno za turizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 21:58