AFERA ŠIPAN

Vlahušić na Vrhovnom sudu

 Jadran Babić / CROPIX

ZAGREB Vrhovni sud danas raspravlja o žalbama na prvostupanjsku presudu dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću i nezavisnom vijećniku Peri Vićanu u aferi Šipan, a odluka će prema ustaljenoj praksi tog suda biti poznata naknadno, najranije za mjesec dana.

Vlahušić, kojega je Županijski sud u Splitu prije dvije godine nepravomoćno osudio na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog zlouporabe položaja i ovlasti prilikom kupoprodaje nekretnine na otoku Šipanu, jutros se pojavio na Vrhovnom sudu, za razliku od Vićana, osuđenog zbog poticanja gradonačelnika na korupciju.

Vlahušić je u prosincu 2012. nepravomoćno osuđen na jednogodišnju uvjetnu kaznu zatvora s rokom kušnje od tri godine, a Vićan na deset mjeseci uz rok kušnje od tri godine.

Uskokova optužnica Vlahušića je teretila za nezakonitu pozajmicu iz gradskog proračuna privatnoj Vićanovoj tvrtki "Dubrovačko primorje", odnosno da je kao gradonačelnik u travnju 2010. prekršio gradski statut i Vićanu, čija je tvrtka zapala u financijske teškoće, bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio pozajmicu od dva milijuna kuna.

Vićana se teretilo da je Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti kako bi grad Dubrovnik od njegove tvrtke "Dubrovačko primorje" kupio nekretninu na Šipanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:01