AFERA ŠIPAN

Vlahušić: Pero Vićan mi je podmetnuo dokument vezan za posudbu novca

 Admir Buljubašić/CROPIX

DUBROVNIK - Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić u utorak je nakon afere Šipan svog koalicijskog partnera Pera Vićana razriješio svih dužnosti na koje ga je imenovao kao gradonačelnik.

- Peru Vićanu vjerovao sam kao starijem bratu, a on mi je podmetnuo na potpis dokument vezan za posudbu novca za plaće "Vrtlaru", s nadopisanim zahtjevom za isplatu do 2 milijuna kuna za kupnju nekretnine na Šipanu u vlasništvu njegove privatne tvrtke "Dubrovačko primorje". Taj sam dokument omaškom potpisao jer sam imao povjerenja u Vićana koji nije korektno postupio. Nakon svega pozvao sam Državno odvjetništvo da ispita slučaj i zatražio zaštitu od službenih institucija - izjavio je gradonačelnik Vlahušić, član HNS-a koji s SDP-om i Vićanovom Nezavisnom listom tvori vladajuću koaliciju koja bi odlaskom Pera Vićana izgubila potrebnu većinu za vlast u Gradu.

Na upit znači li razrješnica Vićanu iz Nadzornog odbora "Vodovoda" i drugih gradskih tijela kraj koalicije, Vlahušić je odgovorio kako će nositelj Nezavisne liste sam odlučiti može li i u kojoj mjeri sudjelovati u poslovima grada.

- Jedini motiv zbog kojeg je slučaj prodaje objekta na Šipanu poprimio političke konotacije jest HDZ-ov pokušaj diskreditacija gradonačelnika i činjenica da se Dubravka Šuica ne miri s gubitkom vlasti u Dubrovniku. Zato se forsira sukob gradonačelnika s Društvom prijatelja dubrovačke starine, te tvrdnja da sam dao nalog Društvu za isplatu novca "Dubrovačkom primorju" i pri tom prekršio zakon jer nisam konzultirao Gradsko vijeće - rekao je Andro Vlahušić.

Prozvana Dubravka Šuica odgovorila je kako kako je savez sadašnje oporbe s Vićanom nije izgledan:

- Kombinacija s Perom Vićanom i njegovom nezavisnom listom u nekoj mogućoj koaliciji nije realna s obzirom na sve njegove objede izrečene u predizbornoj kampanji na račun HDZ-a, ali to je moj osobni stav - odgovorila je Šuica na pitanje otvara li razvrgavanje koalicije SDP-a i HNS-a s Perom Vićanom, prostor za pregovore koji bi HDZ doveo u klupe vladajuće garniture u Gradskom vijeću.

Šuica dodaje kako gradonačelnik Andro Vlahušić snagu crpi iz činjenice da je izabran izravno od naroda, ali da to ne znači da je amnestiran od zakona.

- Prema našim spoznajama Vlahušić je četiri puta dosad prekršio ovlasti koje ima, previše se „zaigrao“ i to će ga doći karijere. HDZ očekuje sazivanje izvanredne tematske sjednice Gradskog vijeća koju smo zatražili, a ako za nju Vlahušić predsjednici Vijeća Olgi Muratti ne pošalje materijale na kojima ona inzistira, mi ćemo sakupiti novinske članke i dostaviti ih kao materijal - kaže Šuica. Olga Muratti, predsjednica Gradskog vijeća i šefica SDP-a također nema precizan odgovor o daljnjim političkim zbivanjima u Gradu. - Ne mogu ništa komentirati prije sastanka koalicije na kojemu ćemo odlučiti o daljnjim koracima – kazala je Muratti.

Dosje Šipan

O već prežvakanom slučaju Šipan, gradonačelnik je ponovio kako je sporna uplata milijun kuna predujma Vićanovoj tvrtki 12. travnja autonomna odluka Malog vijeća kao upravnog tijela Društva prijatelja dubrovačke starine, u kojoj nije sudjelovao.

Reagirao je, kaže, tek na zamolbu društva "Vrtlar" koje je 26. travnja tražilo od Društva 1,5 milijuna kuna pozajmice za pokriće troškova i isplatu plaća, što smatra autentičnim dokumentom.

Naljutilo ga je pak što su na sastanku održanom u utorak nakon dva propala pokušaja čelnici DPDS-a odbili predočiti dokumente o uplatama, rekavši da su sve već predali policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:05