ČEKALI NA ZELENO

Vlak iz Splita za Osijek kasnio jer je prometnik - zaspao: ‘Zvali smo ga na mobitel, kucali mu...‘

U vlaku je bilo 96 putnika koji u ovom slučaju ne ostvaruju naknadu za kašnjenje

Stanica Sveti Ivan Žabno

 Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Vlak iz Splita za Osijek na vrijeme je stigao pred sam Sveti Ivan Žabno i stao pred signalnim znakom i tako čekao i čekao... Ali crveno svjetlo nikako se nije prebacilo na zeleno. Vlak je tako stajao od 7.40 pa do 8.22 sati - pune 42 minute... A razlog? Prometnik na kolodvoru je jednostavno zaspao, javlja RTL.

Pokušali su ga zvati na mobitel no odgovora nije bilo. Pa je onda šef kolodvora lupao po vratima i lupao sve dok se prometnik ipak nije digao iz sna i pustio vlak da prođe.

Nasreću, vlak bi ionako neko vrijeme stajao na toj postaji pa kašnjenje vlaka ipak nije bilo 42 minute, nego kraće.

Iz HŽ Infrastrukture, čiji radnici upravljaju prometom, kazali su kako je vlak stajao 26 minuta i kako je uzrok tome ‘osobni propust prometnika vlakova kolodvora Sveti Ivan Žabno‘.

‘Zbog navedenog protiv radnika provest će se postupak sukladno Pravilniku o radu i Kolektivnom ugovoru HŽ Infrastrukture d.o.o. Radnik će biti pisano upozoren na propust uz mogućnost otkaza ugovora o radu. Također, radnik se upućuje Komisiji za štete zbog prouzročenog zakašnjenja vlaka‘, izvijestili su i dodali kako je prometnik alkotestiran no da je rezultat bio negativan.

U vlaku je bilo 96 putnika koji u ovom slučaju ne ostvaruju naknadu za kašnjenje.

Naime, pravo na naknadu za kašnjenje putnici ostvaruju u sljedećim slučajevima - za kašnjenje od 60 do 119 minuta naknada se isplaćuje u visini od 25 % cijene karte, a za kašnjenja dulja od 120 minuta naknada se isplaćuje u visini od 50 % cijene karte", odgovorili su iz HŽ Infrastrukture.

Predsjednik Sindikata prometnika vlakova hrvatske Mario Grbešić kaže da ne opravdava pospanog kolegu, ali i da se radi o čovjeku koji je tri mjeseca na zamjeni, da je odmah stavljen na to radno mjesto te da mu je bio drugi radni dan. Dodatno, bez obzira na ovu situaciju kaže da su radnici ti koji spašavaju stvari i koji omogućuju da se prometuje, a ne oni zbog kojih se prometuje, prenosi RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:11