POVRATAK TURISTA

Vlakom iz Bratislave i Beča u Split stiglo oko 200 turista: ‘Očekujemo sezonu bolju od lanjske‘

Vlak će prometovati dva puta tjedno do 11. rujna ove godine, a do sada je za tu liniju prodano više od 4.000 putničkih karata
Putnici iz Slovačke i Austrije na peronu u Splitu
 Vladimir Dugandžić/Cropix

Oko 200 turista iz Slovačke i Austrije stiglo je u subotu u Split vlakom na liniji Bratislava-Beč-Split, a na dočeku na željezničkom kolodvoru bio je i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina koji je istaknuo da su očekivanja za ovu turističku sezonu izrazito optimistična,

Vlak na liniji Bratislava-Beč-Split u turističkoj sezoni će prometovati dva puta tjedno, do 11. rujna ove godine, a do sada je za tu sezonsku željezničku liniju u Slovačkoj i Austriji prodano više od 4.000 putničkih karata.

U sastav ovog vlaka uvrštena su tri vagona za spavanje, dva vagona za sjedenje i tri vagona za prijevoz automobila i motocikla, a njime se mogu prevoziti i bicikli i kućni ljubimci.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina, koji je bio na dočeku ovog vlak na splitskom željezničkom kolodvoru, izjavio je kako su očekivanja za ovu turističku sezonu izrazito optimistična, poručivši kako su nužna nastaviti cijepljenja ne samo radnika u turističkom sektoru nego i stanovništva.

"Očekujemo da će ovogodišnje turistička sezona biti znatno bolja od lanjske", rekao je Glavina.

Najavio je kako će trend politika Europske unije do 2050. godine biti da se željeznički promet koristi kao jedna od važnijih mogućnosti za prijevoz putnika.

"To će biti bitno za turizam i hrvatska Vlada jako puno radi na tomu te se u sljedećih desetak godina mogu očekivati velike investicije za obnovu infrastrukture i razvoj željezničkog prijevoza putnika kako bi naš turizam učinili još konkurentnijim", istaknuo je Glavina.

Predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić je najavio kako će se sredstvima iz fondova Europske unije te kreditima u sljedeće tri godine nabaviti 40 novih vlakova, od kojih će 33 biti elektromotorna a sedam dizel-električna. Dodao je kako je planirana i nabava dva elektrobaterijska vlaka za koje je predviđeno da će voziti na lokalnim dalmatinskim prugama.

Ukić je također najavio da će se 3. srpnja ove godine uspostaviti i sezonska željeznička linija Budimpešta-Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2021 08:23