BANKARSTVO

Vlasnica Zagrebačke banke treći kvartal zaključila s gubitkom od 10,6 milijardi eura: UniCredit otpušta 5 tisuća zaposlenika

Najveća talijanska banka, ne povlači se iz istočne Europe
Zagreb, 300511.Obrtnicka komora, Ilica 49.Predstavnici Hrvatske obrtnicke komore na konferenciji za novinare predstavili su novi program "Obrtnik & partner" u koji su ukljuceni Zagrebacka banka, Croatia Osiguranje, Hrvatski telekom i Konzum.Na slici: Franjo Lukovic - Zagrebacka banka.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

UniCredit se ne povlači iz zemalja istočne Europe, poruka je šefova te talijanske banke, koja je vlasnik najveće hrvatske banke, Zagrebačke banke.

U budućnosti će se, priopćeno je nakon sastanka uprave u Milanu, u zemljama iz nekadašnje “željezne zavjese” fokusirati na “selektivniji pristup” profitabilnijim razvojnim prilikama u regiji nego što je to bio slučaj u prošlosti. U priopćenju UniCredita naglašava se da će strategija za svaku zemlju ovisiti o profitabilnosti projekata.

Otpisi zbog grčke krize

Treći je kvartal grupa UniCredit, objavljeno je u ponedjeljak, zaključila s gubitkom od 10,6 milijardi eura, a u istom lanjskom razdoblju ostvarila je dobit od 335 milijuna eura. To je najvećim dijelom posljedica brojnih otpisa potraživanja, koji su dijelom nastali zbog grčke krize. Stoga se UniCredit, jedina talijanska banka od velike važnosti za stabilnost financijskog sustava, priprema za novu dokapitalizaciju. Naime, u ponedjeljak je uprava odlučila predložiti dioničarima banke da se novim izdanjem dionica, koje će se dogoditi u prvom tromjesečju 2012. godine, prikupi 7,5 milijardi eura “svježeg” kapitala.

Zajedno s još nekim mjerama, poput odluke da se za 2011. ne isplati dividenda, UniCredit bi trebao ojačati svoj kapital za desetak milijardi eura. Istodobno, pripremaju se i oštre mjere štednje, poput smanjenja broja zaposlenih za 5000, od njih oko 160.000, koliko ih je sada.

Nema utjecaja na Zabu

Za razliku od banke-majke, Zaba je u prvih devet mjeseci ostvarila dobit od 1,05 milijardi kuna. U Zabi ističu da su poslovni rezultati UniCredita posljedica otpisa goodwilla i drugih imovinskih stavki, a ne rezultat tekućeg poslovanja banke. Naime, kada se ti otpisi maknu u stranu, UniCredit je u prvih devet mjeseci 2011. ostvario dobit od 847 milijuna eura.

- Najave iz UniCredita operativno su bez utjecaja na Zabu, a strateški će povoljno djelovati zbog jačanja financijske pozicije Grupe u cjelini - tvrde u Zabi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:33