NEMA RAZLOGA?!

Vlasnici 80 konja stradalih u poplavi nemaju pravo na odštetu. Grad Sisak: Upozorili smo vas!

 Mate Piškor/CROPIX

SISAK - Vlasnici 80 konja i 20 krava koje su se utopili u poplavi u Lonjskom polju neće dobiti odštetu, nego čak mogu biti sretni što ne moraju snositi velike troškove uklanjanja lešina životinja iz šume Ostrovsko nedaleko od Siska i dezinfekciju terena na kojem su poluraspadnute životinje danima ležale.

Kako doznajemo u gradu Sisku i Ministarstvu poljoprivrede ne samo da nema novaca, nego nema ni razloga zbog čega bi netko morao platiti štetu koju su poljoprivrednici u konkretnom slučaju pretpjeli. Naime, oni tvrde kako su poljoprivrednici na vrijeme upozoreni da sklone stoku iz polja u obore, jer nailazi veliki vodeni val. Mnogi su poslušali i odveli konje i goveda, no neki, poput vlasnika 80 konja i 20 krava koje su se utopile u poplavi, nisu uklonili stoku.

- Nismo vjerovali da će voda biti tako visoka i da će poplava tako dugo trajati, a imali smo problema s hvatanjem životinja koje su cijelo vrijeme na slobodnoj ispaši i nije ih lako odvesti do štala, rekli su nam u selu palanjku odakle je najviše vlasnika stoke stradale u poplavi.

Troškove uklanjanja lešina životinja snosit će Hrvatske vode, a sanitarne sanacije terena Ministarstvo poljoprivrede. Poljoprivrednici s područja općine Martinska Ves mogu se nadati bar nekakvom obeštećenju s obzirom da je ta općina proglasila zbog poplava elementarnu nepogodu. Stočari iz Palanjka neće biti te sreće, jer je njihovo selo u granicama grada Siska koji nije proglasio elementarnu nepogodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:09