IDU U PROSVJED

Vlasnici kafića u strahu od ‘lockdowna‘, ova infografika otkriva koje su aktivnosti najrizičnije

Stožer kaže da neće biti zatvaranja. A onda zatvori noćne klubove. Kako možemo biti sigurni da neće i nas, pitaju se u cehu
Prizor iz kafića/Arhiva
 Josko Supic/Cropix

Brodsko-posavska županija pridružila se hrvatskim regijama u kojima će, najmanje do kraja rujna, biti zabranjeni posjeti domovima za starije, na svadbama će moći biti najviše 50 osoba, na privatnim svečanostima i proslavama njih najviše 20, na društvenim i javnim okupljanjima najviše 200 ljudi, i to uz obavezne maske.

Mjere se u Hrvatskoj po novom donose lokalno, no sve ih je više i čini se da će uskoro poprimiti državni karakter. I jučer je broj novozaraženih u 24 sata bio visok - čak 341, tri su osobe preminule, na bolničkom ih je liječenju 299, dvostruko više nego prije dva tjedna. Dio gospodarstvenika je u strahu: boje se neke inačice novog lockdowna.

Ugostitelji Kvarnera i Istre upravo će iz tog razloga danas na sat vremena zatvoriti svoje ugostiteljske objekte, kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa. Riječ je o akciji naziva “5 do 12”, koju je pokrenula Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, s namjerom spašavanja sudbina tisuća zaposlenih u tom sektoru, ali i poticanja građana i ugostitelja na solidarnost.

Teška zima

Time žele potaknuti i institucije da djeluju čim prije i da spriječe masovno davanje otkaza ugostiteljskim radnicima, što bi se moglo dogoditi jer mjere koje je Vlada nedavno donijela, smatraju ugostitelji, ipak neće biti dovoljne da se prezimi. Kako bi se to spriječilo, ugostitelji zahtijevaju obustavu naplate PDV-a do 1. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10% te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

Naime, Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre provela je anketu na uzorku od 500 ugostitelja, od kojih čak 60 posto bilježi pad u poslovanju od preko 50 posto, dok gotovo 40 posto smatra da u trenutačnim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Osim toga, čak 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu bit će prisiljeno otkazivati ugovore djelatnicima zbog pada poslovanja i ostalih nepogodnosti koje su ih snašle. U to se ubrajaju i neki od najpopularnijih kafića i barova koji se nalaze u samom srcu Pule, gdje je ipak ove godine bilo posjetitelja. No taj prihod nije dovoljan da se preživi jesen, zima i dolazak prvih turista iduće sezone.

image
Rizik aktivnosti
Jutarnji List

- Pridružili smo se ovoj akciji jer je to stvar solidarnosti, svi imamo identične probleme, a to je manji promet nego lani, drastično smanjenje prihoda, dugo i iscrpljujuće trajanje krize kroz koju su se obveze samo taložile, i još uvijek ne znamo kada će tome doći kraj, kazao nam je vlasnik poznatog kafića Cvajner na pulskom Forumu Borut Cvajner. Istaknuo je i da promet koji su ostvarili ove sezone nije dovoljan da bi zadržali sve zaposlene, bez obzira na mjere Vlade.

Visoka cijena

- Želimo zadržati sve djelatnike u koje smo silno uložili, i želimo to napraviti u suradnji s Vladom. Samo bismo to htjeli napraviti, ali cijena je previsoka. Nismo optimistični oko prometa kakav će biti ove jeseni, a nakon toga čekaju nas duga zima i dugo proljeće. Tu istu sudbinu dijelimo s drugim kolegama, kazao nam je Cvajner. U udruzi ističu da su dosad donesene mjere očuvale preko 700.000 radnih mjesta i spasile hrvatsku ekonomiju do početka turističke sezone, ali to rješenje, nažalost, samo je privremeni spas.

- Turizam kao sektor gospodarstva velikim udjelom sudjeluje u BDP-u Hrvatske. Uska povezanost turizma s ugostiteljstvom i event industrijom čini ih međuovisnima, odnosno opstanak jednog ključan je i apsolutno nužan za opstanak drugog. U naporima da zadrže istu razinu ponude na koju su gosti navikli, ugostitelji su u potpunosti iscrpili sve resurse koje imaju na raspolaganju te za njih daljnje poslovanje nije moguće bez određenih mjera i pomoći, poručio je Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, inače poznati riječki poduzetnik i vlasnik popularnog King’s Caffea.

Nesloga u struci

Zanimljivo je međutim da im se u prosvjedu neće pridružiti ugostitelji iz ostatka države, a kako nam kaže čelnik Nacionalne udruge ugostitelja Hrvatske Marin Medak, glavni razlog je nesloga među njima jer svatko vuče na svoju stranu. No, činjenica ostaje da su ugostitelji iz cijele države nezadovoljni dosadašnjim mjerama Vlade za ugostiteljstvo. Medak kaže da su najnovije mjere za spas radnih mjesta odlična stvar za putničke agencije ili pak hotele, ali da ugostiteljima treba više od toga, poput primjerice toga da bolovanje radnika koji mora u samoizolaciju na 15 dana bude na račun države, a ne poslodavca.

- I nije samo to. Tu je milijun malih stvari koje nas tište. Mi samo želimo da nas netko pozove za stol i da krenemo u dijalog. Ove mjere, koje su dosad donesene, nisu nam dovoljne. Tražimo da se dodijeli 15 do 20 tisuća povoljnih COVID kredita i da se PDV na piće smanji s 25 na 13 posto. To bi nam predstavljalo vjeru i nadu da se možemo nadati nečemu boljem, ističe Medak. Dodaje da će njihov sektor s 14 milijardi kuna prometa pasti na 7,5 milijardi i da su potrebne korjenite promjene jer pada vrijednost njihova biznisa. Isto tako, jako ih muče odluke Stožera civilne zaštite.

- Stožer kaže da neće biti lock downa i zatvaranja. I stalno to ponavlja. A onda zatvori noćne klubove. Kako možemo biti sigurni da neće biti daljnjih zatvaranja? Ako dođe do porasta zaraženih, lako je moguće da ćemo mi biti prvi na udaru. A država ne razmišlja o odšteti, zaključio je Medak. Nacionalni stožer jučer je izvjestio kako je trenutno u Hrvatskoj bolesno 2587 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:52