POBUNA U BARBARIGI

VLASNICI KUĆA I APARTMANA U ISTRI NA UDARU Lokalne tvrtke naplaćuju im sezonski parking čak 2280 kuna!

barbariga 250806turisticko naselje barbarigafoto: sasa suster-desk-
 Saša Jokić/CROPIX

Dolaskom turističke sezone i vala turista iz Hrvatske, ali pogotovo inozemnih gostiju, većina manjih mjesta na Jadranu svake godine nanovo vodi borbu s gorućim problemom nedostatka parkirnih mjesta.

To su počeli koristiti brojni privatnici koji su uvidjeli da je naplata parkinga itekako unosan posao. Jedna od takvih tvrtki je i B parking d.o.o., koja je u Turističkom naselju Barbariga kraj Vodnjana preuzela upravljanje i održavanje parkiralištima, piše Tportal .

Međutim, Odluka o organizaciji naplate i kontrole parkiranja na području turističkog naselja Barbariga, koju je na svojim web stranicama objavilo ovo trgovačko društvo s ograničenom odgovornošću i 20 tisuća kuna temeljnog kapitala, šokiralo je brojne vlasnike apartmana. Naime, parking, za kojeg su mislili da ide uz kupljeni apartman, došao je pod režim naplate novo ustanovljenog trgovačkog društva.

Situacija oko vlasništva parkirališnih mjesta u Barbarigi nejasna je, pa već niz godina traje borba između pojedinih vlasnika apartmana i pulske tvrtke G.U. Barbariga, koja je svojevremeno kupila zemljište od Hrvatskih šuma i bivše općine Pula za gradnju tog apartmanskog naselja nedaleko Vodnjana.

Apartmani su se, kao što je slučaj u mnogim mjestima diljem Jadrana, i više puta prodavali pa danas tek rijetki 'prvi' vlasnici imaju ugovore kojima mogu potvrditi da im uz apartman pripada i parkiralište, što praktično znači da svatko tko ne može dokazati da ima vlastito parkiralište, plaćati će B. parkingu tijekom ljetovanja, od 1. lipnja do 30. listopada, parkiranje po cijeni od 5 kuna po satu ili 130 kuna za dnevnu parkirališnu kartu, dok će za mjesečnu trebati izdvojiti čak 600 odnosno 2.280 kuna za sezonsku.

- To je ludilo. Radi se o tome da odjednom žele vlasnicima apartmana naplatiti parkirališta koja su bila javna, a sad su navodno privatna. Postavili su čak i kiosk gdje se može kupiti parking karta, no potom su ga zatvorili. Vlasnici apartmana bi još i pristali plaćati parking po nekoj razumnoj cijeni, no taj privatnik je postavio cijenu koja je apsurdna. Atmosfera je napeta. Ljudi su došli odmoriti se, a ne bavit se takvim stvarima,' kaže Radoslav Kavan za Tportal , koji u turističkom naselju Barbariga ima apartmane za iznajmljivanje.

Ogorčeni zbog vrtoglavih cijena u Barbarigi, vlasnici apartmana napominju da dnevna karta u Novigradu ne košta 130, već samo 30 kuna.

- To je prestrašno. Po meni je to pritisak na vlasnike apartmana da te parkinge otkupe - kaže vodnjanski gradonačelnik Klaudijo Vitasović koji se protivi ovakvom načinu naplate parkiranja i smatra ga nezakonitim.

- Grad Vodnjan nije ovlašten donositi nikakve odluke koje se odnose na zemljište u privatnom vlasništvu, već eventualno samo na ono što mu je povjereno zakonima, dakle opća dobra, javna dobra u javnoj uporabi ili nekretnine u svojem vlasništvu. Naplata parkiranja kao i sve popratne djelatnosti neće se odgađati, a prema svima koji ne budu poštivali odluke primijeniti će se sva predviđena sredstva osiguranja i naplate, što će za iste samo uzrokovati uvećane troškove i neugodnosti - priopćili su iz tvrtke B parking d.o.o. na njihovoj web stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:07