OKRŠAJ NA TV TRŽIŠTU

Vlasnici N1 i SportKluba iznijeli nove optužbe na račun A1, tvrde i da bi im kanale mogao isključiti i HT

Tihomir Ladišić u današnjem priopćenju Vladu proziva zbog nedonošenja novog Zakona o elektroničkim medijima
N1, Sport Klub, A1 / Ilustracija
 N1 Televizija

Direktor programa i vijesti N1 Tihomir Ladišić rekao je u utorak da je Vlada odgovorna za monopolski položaj dvaju operatera na tržištu, a United Media kaže kako je nakon A1 upitno hoće li i HT nastaviti distribuciju njihovih kanala te ne želi vjerovati da postoji kartelski dogovor.

“Vlada je odgovorna za sadašnje stanje u kojem već godinama nije promijenila Zakon o elektroničkim medijima, i time stvorila uvjete slobodnog tržišta kakvo postoji u svim zemljama Europske unije. Stoga je Vlada izravno odgovorna za stanje u kojem se nalazi ne samo N1 televizija, već i svi mediji u Hrvatskoj”, ustvrdio je Ladišić u priopćenju.

Kazao je to odgovarajući na tvrdnje Ministarstva kulture i medije, koje je reagiralo na njegove ranije tvrdnje da je uklanjanje N1 iz programskog paketa A1 u trenutku predizborne kampanje, udar na slobodu medija i cenzura. Ministarstvo je ustvrdilo da odnos United Grupe kojoj pripada N1, i operatera A1, poslovni odnos dviju tvrtki o kojemu Vlada nema nikakvih saznanja.

Ladišić u današnjem priopćenju Vladu proziva zbog nedonošenja novog Zakona o elektroničkim medijima, i ističe da je svojim nečinjenjem “dovela do monopola dva operatera koji kontroliraju 90 posto tržišta”.

“U takvim okolnostima ne može se govoriti o komercijalnim odnosima o kojima Vlada nema nikakvih saznanja”, ustvrdio je i uputio izravna pitanja ministarstvu i Vladi.

“Kada ćete promijeniti Zakon o elektroničkim medijima i uskladiti ga sa zakonodavstvom Europske unije? Kada ćete stvoriti uvjete i pozvati na raspisivanje natječaja za dodjelu slobodnih nacionalnih televizijskih frekvencija?", upitao je Ladišić.

United Media: Želimo vjerovati da ne postoji neki kartelski dogovor

United Media, vlasnik N1 i SportKluba, ustvrdio je večeras da je operater A1, "zbog nezadovoljstva hrvatske javnosti nakon informacije da planiraju isključiti iz ponude televizije N1 i SportKlub, započeo kampanju obmanjivanja građana". Tvrdi se da A1 "neistinitim informacijama pokušava uvjeriti svoje korisnike da bi oni plaćali veću cijenu usluga u slučaju nastavka distribucije kanala United Medie (UM)".

Ističu i da je United Media javno objasnila da je operateru A1 dostavljena ponuda koja je predviđala nastavak suradnje pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao i svih prethodnih godina.

“Distribucija kanala N1 i SportKlub, dakle, ne bi po toj logici mogla koštati nijednu kunu više nikoga tko je korisnik A1”, zaključuju.

Priopćili su i kako se trenutno vode pregovori o nastavku suradnju i s drugim operaterom, Hrvatskim Telekomom. Ustvrdili su da je nakon ponude istih uvjeta i cijene, i taj operater ocijenio da je njihova ponuda “neodgovarajuća”.

“Nije izvjesno hoće li i oni zadržati UM kanale u ponudi”, navode.

Ističu i da im je nejasno, s obzirom na to da je, kako navode, N1 najgledaniji informativni kablovski kanal, a da je SportKlub u odnosu na prošlu godinu pojačao programsku ponudu prijenosima Formule 1 i Bundeslige, nejasno temeljem kojih parametara i jedan i drugi operater (A1 i Hrvatski Telekom) pokušavaju primorati United Mediu da spusti cijenu svojih kanala.

“Svi najekskluzivniji prijenosi utakmica od Premier lige do Formule 1 spadaju u najskuplja TV prava i kako ni nama cijena nije spuštena, nije moguće ni da to učinimo mi”, poručuju.

“Želimo vjerovati da ne postoji neki kartelski dogovor oko pritisaka na UM, jer je u prošlosti bilo slučajeva istiskivanja s tržišta poput Discovery i Eurosport kanala. Pokazalo se tada da, kad se ta dva operatora u Hrvatskoj dogovore o zajedničkom tretmanu nekih pružatelja usluga, prestaje opcija za rad i djelovanje”, navodi United Media.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:57