NOVA AKCIJA U ISTRI

Vlasnici počeli uklanjati ilegalno postavljene mobilne kućice, gradonačelnik Umaga: ‘Zna se tko je odgovoran...‘

Zanimljivo je i da su i oni koji su legalizirali svoje objekte, naknadno ilegalno gradili na njima, pa su ti objekti ponovno ilegalni.

Edi Pastrovicchio, Vili Bassanese

 Goran Sebelic/Cropix

Nakon što je najavljeno da se ovih dana bageri iz Istre sele u Dalmaciju radi rušenja bespravne gradnje, Vodnjan nastavlja s prijavom stotina bespravnih objekata po svojim šumama i livadama u brijunskom priobalju. Zahvaljujući toj akciji koja je počela prije par mjeseci, dva su vlasnika uklonila svoje mobilne kućice koje su bile ilegalno postavljene, a vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio nada se da će to učiniti i ostatak od 43 vlasnika koji su dobili rješenje o uklanjanju.

- Dosad je naše komunalno redarstvo napravilo 760 očevida te izdalo 45 rješenja o uklanjanju. Od tog je broja 79 prijava proslijeđeno na postupanje šumarskoj inspekciji, a 40 građevinskoj inspekciji. Ostali su predmeti u obradi, kazao je danas vodnjanski gradonačelnik ispod naselja Mandriol u jednom bespravnom naselju koje broji na desetke ilegalnih građevina.

Vidi se da su na njima nedavno obješena rješenja o uklanjanju. Pastrovicchio se nada da će i ostali brzo ukloniti svoje ilegalne objekte. Zanimljivo je i da su i oni koji su legalizirali svoje objekte, naknadno ilegalno gradili na njima, pa su ti objekti ponovno ilegalni. Smatra da je za to kriva prijašnja IDS-ova vlast u ovom gradu.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Kroz obilazak terena utvrdili smo da je velik broj ozakonjenih zgrada bespravno rekonstruirano, odnosno nadograđeno čime su postale nezakonite. Utvrdili smo i da Grad do 2021. nije ažurno provodio mjere iz svoje nadležnosti, a to su nadležnosti komunalnog redarstva te da nije ažurno prijavljivao nezakonitu gradnju nadležnom inspektoratu, prozvao je Pastrovicchio prijašnju vlast.

Zanimljivo je da Vodnjanština u zadnjem valu rušenja Državnog inspektorata nije bila obuhvaćena akcijom, iako se na tom terenu nalazi možda najveći broj ilegalno sagrađenih objekata.

S njim je na terenu bio i umaški gradonačelnik Vili Bassanese na čijem je području u zadnjoj akciji rušenja srušeno tri objekta. No, to je, kako kažu gradonačelnici, samo kap u moru jer je u Istri na tisuće ilegalnih kuća i vikendica. Bassanese smatra da se sve to dogodilo jer lokalna i nacionalna politika nisu reagirale.

- Bespravna gradnja, uzurpiranje poljoprivrednog i šumskog zemljišta je bumerang licemjerne politike i društva o kojem svi šute jer je to veliki interes. Veliki dio odgovornosti za ilegalnu gradnju u Istri snosi župan Boris Miletić koji je bio predsjednik IDS-a, a sada si na ilegalnoj gradnji radi PR za iduće izbore, ističe umaški gradonačelnik. Dodao je i da aplikacija koju je za bespravnu gradnju pokrenuo IDS neće pomoći rješavanju ovog problema, ali i da se zelene udruge poput Zelene Istre više bave politikom, nego zaštitom prostora.

image
Goran Sebelic/Cropix

Kazao je da je Istra 1993. imala 200 tisuća stanovnika, 50 tisuća privremenih stanovnika, a 10-tak tisuća je stanovnika stanovalo, kako kaže Bassanese, u „barakama i kamp-kućicama po šumama”. Procjenjuje se da je tada u Istri bilo 16 tisuća ilegalnih objekata. Danas je Istra na jednakom broju stalnih stanovnika, ali na 170 tisuća privremenih stanovnika, dok je 40 do 50 tisuća smješteno po „barakama i kamp-kućicama” na građevinarskom području.

- Na vrhuncu ilegalne gradnje prije same legalizacije Istra je imala više od 100 tisuća ilegalnih objekta. To je više nego alarmantan podatak. Do toga nije smjelo doći i preko toga se više ne bi smjelo ići. Licemjerno je da netko nakon 30 godina o njima govori, a to govore upravo oni koji su za to zaslužni. Poentiram i mislim tu prije svega na IDS i župana Miletića. Piroman zamaskiran u vatrogasca vas neće spasiti, nego će izazvati još veću vatru. Istra je vodeća županija u Hrvatskoj po bespravnoj gradnji i vodeća u ovom dijelu Europe, oštar je bio Bassanese. Dodao je da je to veliki biznis.

image

Mobilne kućice

Goran Sebelic/Cropix

- Uzmite primjerice 100 tisuća kvadratnih metara. Kada ga kupujete po dva ili tri eura, dobijete 200 ili 300 tisuća eura, a onda preprodajte po tri ili četiri milijuna eura. Sve ovisi o umješnosti prodavatelja. To je velik interes i zato se relativno malo o tome govori. Zakazali su svi - istarski župani, sve institucije koje su nadležne, cjelokupno društvo, smatra umaški gradonačelnik.

Krivnju svaljuje i na geodete koji su kroz „dobro plaćene” geodetske elaborate omogućili da se dobar dio tih objekata ucrta u katastar, zavede u zemljišne knjige i da vlasnici dobiju kućne brojeve, a time i mogućnost prijave prebivališta. Veli da su na taj način izigrani zakoni koji nisu dorečeni ili koji se namjerno krivo tumače.

image

Vodnjan

Goran Sebelic/Cropix

- Akcija inspektorata koja se trenutno provodi je hvalevrijedna, no neće biti pomaka ako se ne promijene određeni zakoni i pravilnici. Primjerice, poljoprivredna i šumska područja su van građevinskog područja i bilo koja gradnja je ilegalna. I tu ne može postojati tumačenje geodeta, koji su najveći problemu u svemu tome, da u tri koraka od jednog ilegalnog objekta „legalnim„ putem dođete do građevine koja je evidentirana u prostoru iako je ilegalna. Oni za višu cijenu za takve ilegalne graditelje rade elaborate da se radi o kućama za odmor, i takav elaborat šalju u katastar koji dalje šalje to zemljišnim knjigama i građevinskoj inspekciji. Nakon toga sud to knjiži i vi možete ići na policiju zatražiti prebivalište. U tri koraka ste riješili svoj životni problem. Nemate dakle poticanu stanogradnju, nego lijepo dođete u šumicu, postavite si kiosk, obložite ga, uzmete geodeta, platite ga malo više, on radi biznis, katastar izdaje rješenja, zemljišne knjige vas uknjiže, u policiji prijavite boravište. U međuvremenu katastar vam izda kućni broj Šumska 14 ili Poljoprivredna 88 van svih zdravih razuma, ali temeljem naputaka i podzakonskih akata koji nisu u skladu sa zakonima, zaključio je Bassanese koju smatra da se ovaj problem u Istri neće riješiti u narednih 10 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:52