PODUZETNICI U OČAJU

Vlasnici teretana najavljuju otvaranje unatoč mjerama: ‘Što ako nas kazne? Neka, novca više nemamo‘

Poduzetnici odluku Vlade da produlji mjere kojima sve ostaje zatvoreno smatraju diskriminatornom
Ilustracija
 Tomislav Krišto/Cropix

Nakon gotovo tjedan dana održavanja sastanaka konačno su poznate mjere koje stupaju na snagu 1.veljače. No, spektakla nema jer je došlo do minimalnih korekcija, a spekulacije o otvaranju teretana i fitnessa te dozvola prodaje kave za van ipak će pričekati.

U sklopu blagih popuštanja odlučeno je da od 1. veljače na nastavu mogu krenuti učenici viših razreda osnovnih škola, a omogućit će se i veći broj sportskih aktivnosti na otvorenome.

Dozvolit će se i treniranje na bazenima te u balonima, jer smatraju da je tamo smanjena mogućnost zaraze.

Čim je postalo službeno da fitness centri, teretane i ugostitelji do daljnjeg ostaju zatvoreni, počeli su se javljati ogorčeni vlasnici i zaposlenici tih sektora. Unatoč zabrani rada neki su najavili da se, neovisno o odlukama Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite, od 1.veljače ipak otvaraju.

- Naše firme i sportske udruge nije otvorio ni stožer, a ni Vlada RH, tako da nemaju pravo ni zatvarati. Dosad smo slušali, ali sad je dosta. Od 1. veljače 2021. otvaramo vrata našeg centra, pa da vidimo što će se dogoditi - odlučio je Alen Preldžić, vlasnik, osnivač i predsjednik stožera Kondicijskog centra Spartak. Za Jutarnji list pojašnjava kako novca više nemaju, tako da je to jedina opcija.

- Imamo nekih 200 kvadrata i moći će dolaziti samo naši članovi, prema kvadraturi može biti devet osoba plus trener. Svi će imati masku, dezinficijensi će biti dostupni i pridržavat ćemo se svih mjera. Želimo pokazati da mi nismo izvor zaraze - kaže Preldžić. Na pitanje što ako dođu inspektori i ispišu kazne, kaže kako je to sve što se može napraviti jer naplatiti se s računa ne može jer novca nema.

Najbolji balans

Iz Stožera pak kažu: "Zakon je jasan! Sve se radi zbog zaštite zdravlja i pokušava se balansirati na najbolji mogući način. Nažalost, u ovom trenu to znači da neke djelatnosti ostaju zatvorene".

Oglasili su se i iz udruge Glas poduzetnika i zaključili da je odluka Vlade diskriminatorna jer kafići ne mogu prodavati kavu za van, ali to mogu kiosci, benzinske pumpe i pekarnice.

- Razočarani smo odlukom Vlade RH. Mnogobrojni sektori bilježe ogroman pad prometa, a poduzetnici i obrtnici dali su svoje ušteđevine kako bi spasili barem dio poslovanja, a sada su došli do kraja.

Epidemiološke mjere se nastavljaju, a o ekonomskim mjerama ni riječi - kažu iz udruge.

Nisu bili uključeni

Reagirao je i Orlando Lopac, koji se pisano obratio članovima neformalne inicijative fitness zajednice i naglasio da unatoč svoj dokumentaciji i pokušaju uključivanja nikad nitko od njih nije pozvan na razgovor.

- U pravnom smislu, u nekom duljem vremenskom periodu vidjet će se što će donijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti odluke o produljenju obustave rada od 8. siječnja 2021. do 31. siječnja 2021. predan u utorak 26. siječnja 2021. primarno sa svrhom i ciljem kako bi se u slučaju pozitivne ocjene dobila pravna i zakonska osnova sprečavanja moguće budućih, novih, neosnovanih i neutemeljenih zabrana rada, otvorila opcija traženja dodatnog financijskog obeštećenja izgubljenih prihoda i, naravno, bezuvjetno skinula trenutno važeća zabrana rada... - kaže Lopac.

Inače, unatoč otvaranju škola, Istarska županija donijela je odluku po kojoj ostaje na dosadašnjem modelu, da u škole odlaze samo učenici nižih razreda osnovnih škola.

Svi zagrebački osnovci u ponedjeljak se vraćaju na nastavu u škole, a srednjoškolci ostaju na online nastavi, izuzev maturanata.

U Zagrebu se otvaraju i glazbene škole, ali samo za individualnu nastavu instrumenata za učenike osnovnih škola i maturante.

Budu li epidemiološke prilike to dopuštale, Gradski ured za obrazovanje planira povratak svih zagrebačkih srednjoškolaca u klupe od 8. veljače.

Odluke

Svi osnovci od ponedjeljka kreću u školu

Najviše smo se usmjerili na djecu, koja podnose veliku žrtvu. S obzirom na to da ne bilježimo rast zaraze, odlučili smo se za povratak u školu svih učenika osnovnih škola, rekao je Božinović

Dopuštaju se treninzi na otvorenome

Popuštanje uključuje treninge i rekreaciju, ali samo na otvorenom prostoru. Iznimka su bazeni i baloni za pojedinačne beskontaktne sportove jer se u tim prostorima virus dokazano slabije širi

Teretane i kafići ostaju zatvoreni

Iako se najavljivalo da će se od 1. veljače otvoriti teretane i fitness-centri, od toga do daljnjega neće biti ništa. Nakon više dana prijepora na kraju je odlučeno da kafići neće smjeti izdavati ni "kavu za van"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 18:06