RONALD PINTARIĆ

VLASNIK HRVATSKE VILE KOJA JE DOBILA PRESTIŽNU NAGRADU 'Kako sam napravio najljepšu kuću za odmor u Europi? Tajna je što se nalazi u zabiti...

Tajna je vile Gran Vista što se nalazi u “međimurskoj zabiti”, ali ima sva moderna dostignuća. A sve uz impresivan pogled na okolinu
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Međimurski Dragoslavec u općini Sv. Juraj na Bregu nema više od dvjestotinjak domaćinstava, nema trgovinu veću od 25 kvadrata, a nema ni javnu rasvjetu. Ali otprije tjedan dana Dragoslavec službeno ima najljepšu kuću za odmor u Europi. Kuću Gran Vista na najvišem međimurskom bregu najljepšom je proglasila branša - European Holiday Home Association.

Vlasnik Gran Viste Ronald Pintarić je iznimno neopterećen, spontan, dobre volje, šminker, ali ležeran šarmer. Točno je takva i njegova kuća.

Željko Hajdinjak / CROPIX

Nesavršeni detalji

Nije to zdanje impresivne arhitekture u kojemu je svaki detalj dvaput promišljen, nego niz dobro uklopljenih pojedinosti koje daju kući ležeran, neopterećen šarm. Ili kako će sam reći: - Kuća je spontano građena pa neka mi publika oprosti na nesavršenim detaljima.

Ono što je u Gran Visti veličanstveno, pogled je koji je teško opisati. Terasa kuće gleda na Kalnik, Ivančicu i Pohorje pa kud god skrenete pogled, ništa ne remeti obzor.

Za ovu je, najveću vrijednost Gran Viste zaslužna priroda, dok svega ostaloga još prije dvije godine nije ni bilo. Točnije, kuća je bila gdje i jest, no izgledala je drugačije i sadržajno bila umnogome siromašnija.

Željko Hajdinjak / CROPIX

Asfaltni teren

- Tata Franjo je mami za rođendan 1980. godine kupio grunt s vinogradom, gdje su izgradili vikendicu. Sličnu većini takvih vikendica uokolo. U jednom je trenutku otac odlučio napraviti nešto drugačije što bi, vjerovao je, usrećilo brata i mene pa je “poravnao” vinograd i napravio teniski teren. Betonski, nisam mogao vjerovati. Asfaltirao je travnjak!!! Kad je on bio mlad, falilo je asfalta i njemu je to bilo super - govori Ronald Pintarić.

Ronald je prije pet-šest godina odlučio učiniti nešto s tom oazom. Od brata Patrika, kojeg nije zanimalo ulaganje u kuću, sve otkupio, odmah razbio asfalt i počeo sređivati kuću.

“Međimurska zabit”, kako Ronald odmilja zove ovaj kraj, tehnološki je ostala u prošlosti pa je mjesto idealno za bijeg iz gradske gužve. Ipak, kuća ima sva moderna dostignuća. Ideja Ronalda Pintarića, a on smatra da je to i ideja većine suvremenog svijeta, jest biti u prirodi, a ne lišavati se ničega. Na što konkretno misli, najbolje se vidi u wellnessu sa saunom, koji se nalazi u drvenoj kućici sa staklenom stijenom pa se u veličanstvenoj vizuri uživa iz opuštajuće wellness kade ili staklene saune.

Željko Hajdinjak / CROPIX

Tik do nje je “prelijevajući” bazen s tirkizno plavom vodom, jezerce sa zlatnim ribicama i drvenim mostićem. Iz kuće se do wellnessa i bazena udaljenih desetak metara dolazi niz kaskadne vrtove pa drvenim “stepenicama” preko njegovanog travnjaka.

Gran Vista, osim stilom, još u nečemu predstavlja svog vlasnika. Ronald Pintarić za život zarađuje tehnikom pa je kuća opremljena najmodernijom zabavnom tehnologijom - ogromnim televizorima kojih je u seoskoj idili čak šest, Play Stationom, Xboxom, a WiFi sustav pokriva cijeli grunt pa kud god krenemo, gazda nam pokazuje skrivene zvučnike. Terasa je grijana.

Tu je i sva zabava za “dječake”, nebitno koliko su stari - pikado, stolni nogomet, stolni tenis...

Nepretencioznost

Namještaj je iz hrvatskih trgovina s povoljnim cijenama. Vlasnik nije smišljao ideju interijera i eksterijera, nego se “sve super uklopilo i poklopilo”. Upravo ta nepretencioznost čini Gran Vistu drukčijom od većine kuća za iznajmljivanje.

Željko Hajdinjak / CROPIX

Kad je krenulo uređenje travnjaka, domaćin nije ni pomišljao sve uređivati. - Jedno je vuklo drugo. Kad je travnjak bio gotov i jako lijep, nikako nije pasala stara terasa pa sam je uredio. Kad je terasa pak bila gotova, kuća mi se činila groznom pa sam i nju odlučio preurediti. Osnovna je ideja bila što više svjetla pa sam, gdje god je bilo moguće, umjesto zidova stavio staklene stijene - pokazuje nam Ronald.

Tako je od bivše terase nastala gostima najdraža soba sa staklenim zidom kojom dominiraju dvije žute fotelje s visokim naslonom, a zahvaljujući jednakom “zidu” iz trosjeda u dnevnoj sobi ništa ne priječi pogledu na Kalnik, Ivančicu i Pohorje.

Gran Vista je bila rođendanski poklon vrijedan 15.000 ondašnjih njemačkih maraka, što je 7500 eura. Nakon 2,000.000 kuna kreditnog novca, puno spontanih odluka i veselja, kuća danas vrijedi nekoliko stotina tisuća eura.

Željko Hajdinjak / CROPIX

Prvi su gosti u kući proslavili Novu 2018. godinu, a danas je najljepša kuća u Europi i prije dobivanja titule rasprodana je za cijelo sljedeće ljeto, već od druge polovice svibnja. Gosti su uglavnom Nijemci, Nizozemci, Šveđani koji ostaju tjedan do deset dana, što ih košta 300 eura za noć... Godišnji prihod u prosjeku je, računa vlasnik, oko 150.000 kuna, “od čega treba odbiti troškove tekućeg održavanja i stalnog ulaganja u kuću”.

Nad terasu Gran Viste preko staklene se ograde nadvijaju grane smokve, rodne do sredine listopada. - Terasa je mogla biti i duža, ali nije zbog smokve- kaže.

Željko Hajdinjak / CROPIX

Kad mu je prijatelj poslao link na vijest o nagradi, mislio je, kaže, da ga zafrkava. U izbor ih je bez njihova znanja prijavio Novasol, a nagradu je uime Gran Viste u Barceloni preuzela predsjednica Zajednice obiteljskog turizma Martina Nimac Kalcina iz Hrvatske gospodarske komore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 23:26