DRAŽEN BARIŠIĆ

Vlasnik je niza nekretnina, uz njega se vežu afere, a u Saboru se u prošle 4 godine javio triput!

Kad su njegovi interesi u pitanju, bio je jako sklon lobiranju i zakulisnim igricama, kazao je o Barišiću jedan HDZ-ovac
 Damir Krajac/Cropix

Tri puta - toliko se ukupno za riječ u Saboru u protekle četiri godine javio gradonačelnik Velike Gorice, HDZ-ovac Dražen Barišić za kojeg je DORH, uz SDP-ovca Vinka Grgića, zatražio skidanje zastupničkog imuniteta. I Barišić i Grgić, naime, obuhvaćeni su istragom koja je jučer rezultirala uhićenjem predsjednika Uprave Janafa Dragana Kovačevića, a prema neslužbenim informacijama na teret im se stavljaju razna pogodovanja oko dodjele milijunskih poslova.

Iako se u Saboru, u kojem je nakupio i neopravdane izostanke, nije baš iskazao, Barišić je očito bio rječitiji kao gradonačelnik s obzirom na to da mu je ovo treći mandat na čelu rodnoga grada. Prvi put gradonačelnik je postao 2009., a mandat je potvrdio 2013. i 2017. Prethodno je bio na funkciji direktora Radio Velike Gorice.

Barišić je, inače, godinama u HDZ-u, trenutačno je na poziciji šefa tamošnjeg županijskog ogranka stranke, a bio je i šef HDZ-a Velike Gorice.

- Uvijek se naizgled držao po strani i bio šutljiv, ali kad su njegovi interesi u pitanju, a posebno stranačke funkcije, bio je jako sklon lobiranju i zakulisnim igricama u stranci - kazao je o Barišiću jedan dugogodišnji HDZ-ovac, dodajući da je on po svaku cijenu htio držati pod kontrolom i gradski i županijski HDZ.

Dvije funkcije

A tome u prilog govori i činjenica da je Barišić prije četiri godine jedno vrijeme istovremeno obnašao dvije funkcije - prvo je u travnju 2016. dobio mandat za vođenje gradskog, a mjesec dana poslije i za vođenje županijskog HDZ-a. No, uskoro je morao dati ostavku na jednu od tih funkcija jer je u međuvremenu promijenjen Statut stranke prema kojem niti jedan član ne može obnašati dužnost šefa stranke na dvije organizacijske razine.

Barišić je tada odlučio napustiti gradsku te zadržati županijsku funkciju. Poznat je i njegov sukob s bivšim ministrom financija Ivanom Šukerom s kojim je godinama vodio pravi politički rat. Nekada su bili i protukandidati na izborima za šefa velikogoričkog HDZ-a, a svojedobno je Barišić pisao i pismo tadašnjoj šefici HDZ-a Jadranki Kosor u kojem je tražio da ga “spasi od Šukera”. Uz Barišićevo ime vežu se i afere.

Tako je bio prijavljen Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa jer je otkriveno da u svojoj imovinskoj kartici nije propisno prijavio luksuznu vikendicu koju je sagradio u Pokupskom na ime supruge Nikoline Vučković- Barišić. Troetažna vikendica s garažom i vinskim podrumom, te zemljištem, navodno je, prema tadašnjoj procjeni stručnjaka, bila vrijedna najmanje 80 tisuća eura.

Vlasnik niza nekretnina

Budući da ta vikendica na elitnoj lokaciji na Sunčanom brijegu, dok je trajala gradnja, nije bila propisno označena niti je gradilište bilo ograđeno, mediji su tada pisali da je Barišić prekršio i Zakon o gradnji. Prošle godine u medijima se pojavila priča i o skupocjenom Mercedesu C klase 220 D koji je koristila njegova supruga, a koji nije bio prijavljen u imovinskoj kartici. No, Barišić je tada novinarima rekao da auto nije u imovinskoj kartici jer je u najmu, da on i supruga sa svojim primanjima to sebi mogu priuštiti, te da ionako planiraju podići kredit za renoviranje kuće i kupnju auta.

Mjesec dana poslije Barišići su kupili Mercedes iste marke, ali u crnoj boji, koji je on poslije uredno prijavio u karticu. Inače, prije pet godina, kako su tada prenijeli mediji, Udruga Živi zid održala je performans na velikogoričkoj tržnici kako bi svojom akcijom javnost upoznala s kaznenim prijavama i aferama gradonačelnika Barišića. Tako su, među ostalim, Barišića optužili da je protuzakonito dodijelio stan svom stranačkom kolegi i zaposleniku gradske uprave Nikoli Hulecu, a spominjali su i afere vezane uz Tržnice, gradske sportske dvorane, najam poslovnih prostora, šišanje trave...

Draženu Barišiću, ako je suditi po imovinskoj kartici, ide prilično dobro. On i supruga vlasnici su niza nekretnina - kuće, vikendice, građevinskog zemljišta, oranica, šuma, drugih nekretnina... ukupne vrijednosti 2,98 milijuna kuna. Uspjeli su dobro i uštedjeti, a ukupna ušteđevina iznosi im više od 300 tisuća kuna. Mjesečno uplaćuju i 400 kuna za stambenu štednju, te po 195 kuna mjesečno za štednju za svaku od dvije kćeri. Isto tako, oboje mjesečno uplaćuju po 230 kuna za štednju “Krug života”.

U karticu je upisan i Mercedes vrijedan 201 tisuću kuna, prijavili su i čamac vrijednosti 30 tisuća kuna, nakit u vrijednosti 45 tisuća kuna, te umjetnine čija je vrijednost 60 tisuća kuna. Navode i jedan kredit u visini 29.950 eura, za što im je mjesečna rata 662 eura. Kredit je podignut u travnju 2019. na četiri godine.

Gradonačelnička plaća Dražena Barišića iznosi oko 18 tisuća kuna neto, ima još mjesečno prijavljenih 1500 kuna, što spada u primitke na koje se ne plaća porez, dok mu supruga, koja radi u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, ima neto plaću 10.996 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:17