LOV NA LEGALIZACIJU

Vlasnik lažne kuće i fiktivnog bazena u Rovinju: ‘Ma, plava cerada je tu zbog hlada i maslina!‘

Komunalni redari tvrde da su u posljednja dva, tri mjeseca primijetili stotinjak slučajeva lažiranja legalizacije
Bespravna gradnja, Rovinj, slike komunalnog redarstva iz zraka

- Nisam ja planirao ništa ilegalno graditi, niti sam zato išta fingirao. Postavio sam na svojoj zemlji dvije limene garaže, a između njih ceradu kako bi mi auto bio u hladu. Kao što vidite, ništa nije betonirano. Unutra držim alat, i to je sve. Limenu sam konstrukciju obložio zato što ne želim da krov bliješti susjedima. A cerada je pokraj maslina bila rastegnuta jer sam brao masline, a ne zato da bih tu gradio bazen - objasnio nam je jedan stanovnik Rovinja zašto je na poljoprivrednom zemljištu obložio svoje objekte.

Nasred zemljišta postavio je plavu ceradu koja je u očima drona komunalnih redara izgledala kao fingiranje neizgrađenih objekata koji će jednog dana zatražiti legalizaciju. Naime, rovinjsko komunalno redarstvo u posljednje je vrijeme poprilično ažurno oko prijave i nadgledanja ilegalne gradnje na svom području jer žele spriječiti novi kaos u prostoru, koji sve više uzima maha od zadnje legalizacije. A u posljednjih nekoliko mjeseci primijetili su da ljudi po svojim parcelama postavljaju lažne krovove i bazene kako bi eventualni zračni snimak jednog dana bio od presudne važnosti ako budu htjeli legalizirati svoje objekte. Kako nam kaže tamošnji komunalni redar Darko Dukmenić, nije ovo prvi takav slučaj koji su zabilježili dronom.

Inspekcija

- U zadnja dva, tri mjeseca primijetili smo stotinjak takvih lažnih objekata - priznaje nam dok razgovaramo s Rovinježom koji se zbog svojih obloženih objekata našao najviše u interesu javnosti. Nije nam htio otkriti ime jer kaže da ne želi oko svega još veću halabuku.

- Ako je to što sam napravio pogrešno, ja ću to maknuti. Ne želim zbog toga imati bilo kakve probleme - kaže nam vlasnik limenih objekata koji se nalaze uz stambeno naselje.

Ovaj objekt još nije posjetila građevinska inspekcija, ali vjerojatno hoće jer komunalno redarstvo prijavljuje "tutta forza".

- Nedavno smo s građevinskom inspekcijom bili u ilegalnom naselju vikendica Štanjera, gdje je inspekcija na čvrste objekte nalijepila znak zabrane gradnje i tim je vlasnicima poslana obavijest da moraju ukloniti svoje objekte. Mi smo kao komunalno redarstvo na kamp-kućice postavili obavijest da ih moraju maknuti s poljoprivrednog zemljišta. Ako sami to ne učine, onda ćemo to učiniti mi - ističe Dukmenić.

image
Limene garaže obučene u mrežu.
Goran Sebelic/Cropix

Otvoreni istupi

Ovdje se, dodaje, radi o naselju vikendica prije svega vlasnika iz Pakraca. Ali ilegalno ne grade samo Hrvati, bilo da se radi o stanovnicima Rovinja ili pak vikendašima iz ostatka države. Dukmenić kaže da u okolici Rovinja ima velik broj ilegalnih vikendica i vila s bazenom koje su gradili Slovenci i Austrijanci.

A toj priči na kraj želi stati rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga, koji je od države zatražio u više navrata da se ovlasti građevinske inspekcije spuste na lokalnu razinu.

- Mi smo u zadnjem valu legalizacije imali 3200 zahtjeva, od čega se trećina odnosila na gradnju unutar građevinske zone. Inzistiramo da se djelatnosti građevinske inspekcije spuste na lokalnu razinu kako bismo mogli upravljati našim prostorom. Uzalud trošimo ogroman novac za izradu raznih prostornih planova, kada kasnije tim prostorom ne možemo upravljati. Dosta nam je te otimačine - rezolutan je Paliaga koji je rekao da se jedino svojedobno ministrica Marina Dropulić uhvatila ozbiljno ukoštac s tim problemom, koji je ponovno buknuo legalizacijom za vrijeme ministrice Anke Mrak Taritaš.

U posljednje vrijeme gradonačelnik otvoreno istupa protiv bespravnih graditelja.

- Najviše mi smeta što su bespravni graditelji, posebno oni iz Slovenije, uzeli pola Istre - kaže rovinjski gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:15