UMALO KOBNI VATROMET

Vlasnik Mirnovca: ‘Preuzimam odgovornost za požar na neboderu. Evo kako je sve krenulo krivo...‘

Izgledalo je puno gore nego što je zapravo bilo, kaže Franjo Koletić, čija tvrtka svake godine organizira vatromet u Zagrebu

Neboder na Trgu požar, Zagreb

 Vatrogasna Postrojba Zagreb

- Izgledalo je puno gore nego što je zapravo bilo, kaže Franjo Koletić za požar koji je u novogodišnjoj noći izbio na vrhu nebodera na Trgu bana Jelačića. Vlasnik tvrtke Mirnovec, najveće u zemlji koja se bavi pirotehnikom, svake je godine zadužen za službeni vatromet, a ove je subote oko 2.30 u noći građane zabrinula crvena vatra i dim koji su se stali širiti s krova. Vatrogasci su se po dojavi odmah pojavili sa sedam vatrogasnih kola i pojurili na vrh zgrade. Požar je ubrzo ugašen, a zgrada nije bila u većoj opasnosti. Što se točno dogodilo, pitamo stoga Koletića čiji djelatnici su vatromet i priredili.

- Zapalile su se kartonske cjevčice u kojima se nalazio vatromet i dio izolacije koja se nalazila na krovu, ali bez drugih oštećenja, naglašava Koletić. Plamen je uzrokovalo stotinjak kilograma zapaljenog kartona.

- Svake godine se pripremamo i ispaljujemo vatromet na isti način, a nakon toga ostavljamo kutije da se ohlade i sljedeći ih dan dolazimo pokupiti jer ne želimo gostima restorana smetati nošenjem tih ostataka u lift. Dečki su i ovaj put ostali do 1 sat iza ponoći kako bi provjerili je li sve u redu, no sat vremena kasnije je ipak došlo do požara – tvrdi Koletić, ali i kaže kako svejedno preuzimaju odgovornost za požar. Sljedećeg će puta, naglašava, bez obzira na komoditet gostiju, odmah odnijeti kartone s krova kako bi bili sigurni da se ovakva, po njemu, gotovo nemoguća situacija neće ponoviti.

- Desetak puta sam i sam sudjelovao u ispaljivanju vatrometa i uvijek bi se pričekalo pola sata da bismo bili sigurni da je sve u redu. Do sada je uvijek i bilo, ali izgleda da na neke stvari ipak ne možemo utjecati – kaže vlasnik Mirnovca.

Kako bi nekoliko minuta novogodišnjeg vatrometa ispunilo očekivanja gledatelja, iza njega stoji i do nekoliko dana pripreme. Jedan dan potreban je kako bi se osmislila koreografija vatrometa, drugi dan je rezerviran za prespajanja, a na neboderu se izvršava samo finalno namještanje na elektroniku kako bi se nebo osvijetlilo baš u željenom trenutku.

Iako redovito oduševi građane, Koletić kaže da bi Zagreb mogao imati i mnogo bolju predstavu na nebu.

- Na krovu zgrade u centru grada mogu se koristiti samo malo kalibri od 20 do 30 milimetara pa vatromet nije toliko atraktivan kao što bi bio Budeku, Savi ili nekoj drugoj lokaciji na zemlji na kojoj se mogu ispucati kalibri od 150 mm. Zbog toga već godinama predlažemo da umjesto na glavnom trgu, najveći zagrebački vatromet bude na Savi kako bismo mogli napraviti pravi spektakl, a vjerujem da bi ljudi došli pogledati ga jer mnogi dolaze na festivale vatrometa – predlaže Koletić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:21