SPORNA POZAJMICA

Vlasnik PPD-a optužio stranku da ne vraća zajam od 4,2 mil. kuna

Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Više od osam mjeseci Hrvatska demokratska zajednica kasni s vraćanjem pozajmice iz 2014. u visini od 4,2 milijuna kuna tvrtki Gas Trading d.o.o., čiji je osnivač firma Prvo Plinarsko društvo u vlasništvu Pavla Vujnovca, zbog čega su im na adresu zagrebačke središnjice ovih dana poslali obavijest u kojoj potražuju da im se vrati posuđeni novac.

Povrat posuđenih milijuna uz kamatu od čak 7,5 posto je putem intervjua u tjedniku Nacional prekjučer zatražio i sam poduzetnik Pavao Vujnovac koji je ispričao da ga je za financijsku pomoć zamolio tadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić, danas zamjenik predsjednika HDZ-a. Iz Brkićeva kruga, pak, doznajemo da ga je s Vujnovcem upoznao tadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko, ali iz izvora bliskog bivšem šefu HDZ-a, uvjeravaju nas da to nije istina. Ova afera posljedica je unutarstranačkih borbi koje su eskalirale nakon Karamarkova odlaska, a očito u stranci ima onih koji žele da s njim ode i Brkić.

- Ovo je početak Brkićeva kraja - komentira naš sugovornik iz stranke.

Prikriveni rat

Unatoč jedinstvu stranke koje se pokušava oslikati u svim službenim izjavama i porukama što se odašilju u javnost, sukobi u pozadini odvijaju se punom žestinom.

U krugu bliskom zamjeniku predsjednika HDZ-a Brkića tvrdi se kako iza informacije da je Brkić bez znanja Predsjedništva HDZ-a stranku zadužio za 4,2 milijuna kuna stoje stranački kadrovi kojima su odlaskom Karamarka s čela stranke srušene ambicije. Plasiranjem informacija da je Brkić kod Vujnovca posudio novac želi se, kaže naš sugovornik, poljuljati Brkićeva pozicija u stranci, a ne razumije se da od toga nitko neće imati nikakve osobne koristi, već da samo nanosi štetu HDZ-u koji se sada mora konsolidirati i pripremiti za parlamentarne izbore.

- Brkić nije sam došao do Vujnovca i tražio da HDZ-u pomogne kratkoročnom pozajmicom. Brkića je Karamarko odveo kod Vujnovca, upoznao ga s njim, a Brkić je kao glavni tajnik odradio sve tehničke detalje. Uostalom, neistina je da nitko nije znao za pozajmice. One su takve prirode da se za njih po Financijskom statutu nije trebalo tražiti odobrenje Predsjedništva HDZ-a, ali su o njima uredno sklopljeni i ovjereni ugovori koji su uvedeni u poslovne knjige stranke - kaže osoba iz uskog kruga zamjenika predsjednika HDZ-a napominjući da su stranačke financije prošle Državnu reviziju, te da su svi u njih imali uvid.

Međutim, naš izvor blizak, pak, bivšem šefu HDZ-a Karamarku demantira tvrdnju, koju je i glasnogovornik Ivan Jabuka naveo u priopćenju HDZ-a, a to je da su “pozajmice uzimane uz znanje bivšeg predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka”.

Međusobni napadi

- Nije to istina. Karamarko, koliko čujem, to nije potpisao. I zašto bi on spajao Brkića s Vujnovcem kad je to sve isto društvo iz lokala u koji Brkić redovito zalazi Cropuba: Zoran Gobac, Josip Jurčević... - govori nam naš sugovornik. Isto tako ističe da mu nije jasno zašto je sada nastupila tolika nervoza u stranci kad je ta posudba zapravo bila u skladu sa zakonom.

- Brkiću očito nije jasno da je došlo do novih političkih kretanja, pa da je i sam “politički mrtav” - komentira naš sugovornik.

U Izvješću o obavljenoj reviziji za 2014. očito je da je HDZ uzeo pozajmicu, i to tako što je “stranka zaključila tri ugovora o pozajmici u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna s rokom povrata do konca lipnja odnosno do konca listopada 2015.”.

Visoka kamata

U Izvješću se navodi da je do kraja 2014. otplaćeno milijun kuna, a glavnici je pripisana kamata u iznosu od 148 tisuća kuna. “Do obavljanja revizije (svibanj 2015.), otplaćena je glavnica u iznosu od 800 tisuća kuna, a glavnici je pripisana kamata u iznosu od 9.500 kuna te je koncem svibnja 2015. obveza iznosila 3,3 milijuna kuna”, navodi se u nalazu Državne revizije.

Pozajmica je vidljiva i u samom izvješću koje je tvrtka Gas trading d.o.o. iz Vukovara dostavila Financijskoj agenciji, a u kojem se navodi: “Kratkoročne obveze na dan 31. 12. 2015. iznosile su 5,3 milijuna kuna. Obveze za zajmove iznose 5,3 milijuna kuna”. Oglasio se jučer HDZ priopćenjem u kojem su objasnili da je stranka tijekom 2014. i 2015. uzimala kratkoročne pozajmice od PPD-a.

- Bilo je to u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i Financijskim statutom HDZ-a te posve transparentno, što je svakome dobronamjernom vidljivo iz financijskih izvješća - navodi se u priopćenju.

Nadalje pojašnjavaju da se izvješća svake godine, nakon usvajanja na sjednicama Predsjedništva HDZ-a, dostavljana Državnom uredu za reviziju i Financijskoj agenciji te da su objavljivana u skladu s propisima. Međutim, ni u jednom od tih izvješća nije navedeno koja tvrtka je dala pozajmicu HDZ-u, to nije vidljivo ni u izvješću revizije, ali ni u financijskom izvješću objavljenom na službenim internet stranicama stranke na kojima su po zakonu političke stranke dužne javno i transparentno navoditi sve podatke o donatorima.

- Državni ured za reviziju je za 2014. i 2015. dao bezuvjetno mišljenje - navodi se u priopćenju HDZ-a te nastavlja:

Financiranje

- Pozajmice su korištene za tekuće redovno financijsko poslovanje te za financiranje izborne promidžbe za izbore za Europski parlament 2014. i predsjedničke izbore 2014./2015. Pozajmice su uzimane uz znanje bivšeg predsjednika HDZ-a Karamarka - navode u priopćenju te dodaju:

- Upozoravamo javnost da svi oni koji ovih dana pokušavaju uvjeravati novinare da su pozajmice uzimane bez znanja bivšeg predsjednika HDZ-a i bez usvajanja financijskih izvješća na sjednicama Predsjedništva HDZ-a iznose bezočnu laž, a time zacijelo čine i kazneno djelo. Iz ovakvih napada možemo samo sa žaljenjem konstatirati da očito postoje oni kojima progresivne promjene u HDZ-u nisu po volji, pa na ovaj način pokušavaju zaustaviti te procese. To im neće uspjeti!

DIP: Sve je bilo po zakonu GONG: Sve treba istražiti

Državno izborno povjerenstvo jučer nam je na pitanje jesu li bili upoznati s pozajmicama koje je HDZ tijekom 2014. godine dobivao od privatne tvrtke dao odgovor u kojem su citirali Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

“Člankom 2. stavkom 1. Zakona propisano je da političke stranke mogu radi ostvarivanja svojih političkih ciljeva stjecati prihode od imovine u svojem vlasništvu, članarine, odnosno članskog doprinosa, izdavačke djelatnosti, dobrovoljnih priloga, prodaje propagandnog materijala, organiziranja stranačkih manifestacija te iz drugih zakonom dopuštenih izvora”, navodi potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić. GONG, pak, smatra i upozorava na to da Državno izborno povjerenstvo zapravo ne radi svoj posao kontrole financijskog poslovanja stranaka kako treba i ukazuje na to da bi morali biti aktivniji. Ne spore što se HDZ zadužio kod trgovačkog društva, ali je sporno što ono nije transparentno.

- U javno dostupnom izvještaju HDZ-a za 2013. navode se obveze za zajmove Zagrebačke banke i Jadranske banke Šibenik u iznosu od 8.811.072,00 kn bez navođenja uvjeta zajmova. Međutim, u izvještaju za 2014. navode se ukupni iznosi kredita od 15.868.041,00 kn, kamatne stope 5,5 i 7,5%, ali se ne zna tko je dao kredite - stoji u GONG-ovoj objavi na Facebooku. Financijski izvještaj Državnog ureda za reviziju za 2014. navodi, primjećuju u GONG-u, da se HDZ zadužio kod dvije poslovne banke i dva trgovačka društva koja nisu spomenuta u godišnjem financijskom izvještaju HDZ-a pa se samo može nagađati tko je dao kredite.

- HDZ kao stranka kojoj se sudi za netransparentno financiranje mora pokazati punu transparentnost, što znači i detaljno objavljivanje svih informacija o kreditima i zajmovima, tko ih je dao, iznosi, kamatne stope, rokovi otplate, instrumenti osiguranja. DIP kao nadležno tijelo za kontrolu financijskog poslovanja političkih stranaka morao bi provoditi aktivniju kontrolu financijskih izvještaja stranaka i tražiti dodatne provjere putem drugih nadležnih tijela, a ne da se događaju ovakvi slučajevi gdje možete predati izvještaje s nepotpunim podacima. Možemo se samo zapitati postoji li učinkovita kontrola financijskog poslovanja političkih stranaka?! - zaključuju u GONG-u.

Iz PPD-a došao u Ministarstvo gospodarstva

Kad je otkriveno da je tvrtka Pavla Vujnovca dala milijunsku pozajmicu HDZ-u jučer su se u stranci mogli čuti komentari i o zamjeniku ministra gospodarstva. Vlada je, naime, u veljači ove godine, kako su tada izvijestili mediji, na “zatvorenom dijelu sjednice imenovala Lea Preleca zamjenikom ministra gospodarstva.

Dipl. ing. elektrotehnike Leo Prelec dosad je obnašao funkciju izvršnog direktora tvrtke PPD - Trgovina energijom koja je sastavni dio PPD grupe Pavla Vujnovca”. Inače, tvrtku Gas Trading d.o.o. s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna osnovala je tvrtka PPD u veljači 2013. godine, ali ona proteklih godina zapravo nije prijavljivala neko znakovito poslovanje. Vidljivo je da iz financijskih izvješća da je 2013. prijavila tek 311,5 tisuća kuna prihoda, 2014. 267,3 tisuća kuna te 2015. 487,4 tisuća kuna. Prijavila je lani dobit od 58,3 tisuće kuna. U međuvremenu je osnivač tvrtke postao Goran Andrijanić koji je ujedno i direktor. Do 2015. tvrtka je imala jednog zaposlenog, a od lani ima dva zaposlena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:20