TUŽIO DRŽAVNU TVRTKU

Vlasnik restorana Macola: HAC mi mora platiti 20 milijuna kuna i kamate jer mi nije izgradio most preko autoceste

 Huljev/CROPIX

Željko Orešković, vlasnik motela i restorana Macola, sudskim putem od Hrvatskih autocesta potražuje 20 milijuna kuna plus kamate na ime izgubljene dobiti, doznaje Jutarnji list. Orešković je tužbu podnio u veljači ove godine jer HAC nije izgradio pješački nadvožnjak koji bi povezivao istočno i zapadno odmorište Zir na autocesti Zagreb - Split.

Koncesija na 25 godina

Pješački nadvožnjak nije napravljen iako se HAC u natječaju koji je raspisao za ustupanje korištenja cestovnog zemljišta za izgradnju odmorišta Zir zapad obvezao da će nadvožnjak izgraditi 2007. godine. Natječaj je raspisan 2006. godine i na njemu je pobijedio Željko Orešković. On je spomenuto zemljište unajmio na 25 go-dina i izgradio motel sa 32 sobe, restoran i terasu sa 1160 sjedećih mjesta, velika parkirališta za kamione i autobuse. Investicija je bila vrijedna 5 milijuna eura.

Restoran i motel nalaze se na autocesti u smjeru Splita, dok je s druge strane autoceste samo benzinska crpka s manjim kafićem.

Projekt izgradnje

Kako se odmorište nalazi na otprilike pola puta od kontinentalne Hrvatske do Dalmacije, u HAC-u su odlučili da se pješačkim nadvožnjakom korisnicima autoceste koji putuju prema Zagrebu omogući korištenje motela i restorana. HAC je gradnju pješačkog nadvožnjaka isplanirao u idejnom projektu odmorišta, a godinu dana kasnije napravljen je i glavni projekt izgradnje u kojem je ucrtan nadvožnjak. No, iako se HAC obvezao da će izgradnja biti dovršena do 2007. godine, to nije učinjeno. Gradnja je počela tek u ožujku prošle godine. U HAC-u tvrde da će nadvožnjak biti završen u lipnju ove godine. Cijena izgradnje je 5,2 milijuna plus PDV. Danas su na tom prostoru napravljene stepenice s jedne i druge strane autoceste te su postavljeni stupovi po cijeloj dužini nadvožnjaka. Prema dostupnim informacijama, nadvožnjak bi trebao biti natkriven cijelom dužinom i trebao bi imati lift.

U kraćem telefonskom razgovoru Željko Orešković nam je potvrdio da je u sudskom sporu s HAC-om oko nadvožnjaka te nas uputio na svog odvjetnika Ivicu Barbira. Prema njegovim riječima, vlasnik nadaleko poznatog restorana Macola pune tri godine pokušavao se nagoditi s HAC-om oko nadvožnjaka, ali druga strana na to nije pristajala pa se odlučio na tužbu. On sam nije želio govoriti o visini tužbenog zahtjeva, ali naše informacije govore da je riječ o 20 milijuna kuna. Odvjetnik Barbir tvrdi da Orešković nikada ne bi išao u izgradnju objekta da se HAC nije obvezao na izgradnju nadvožnjaka.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:53