POSKUPLJENJE ENERGENATA

Vlasnik restorana ogorčen vladinom politikom: ‘Račun za struju narastao mi je s 40 tisuća na 120 tisuća kuna‘

- Elektra je digla cijenu i prebacila trošak na poduzetnike. To će uzrokovati otkaze jer nećemo biti konkurentni, kaže Medak

Marin Medak

 Bruno Konjevic/Cropix

Marin Medak, vlasnik jednog zagrebačkog restorana u kojem je račun za struju s 40 tisuća kuna narastao na 120 tisuća kuna, komentirao je za RTL nova poskupljenja energenata.

Kazao je kako se u Europskoj uniji subvencionira struja da bude jeftinija poduzetnicima, a građanima čak i skuplja, a da je u Hrvatskoj obrnuto te da se ovdje destimulira konkurentnost.

'Do sada je na 12 tisuća artikala koje smo prodavali mjesečno bio trošak struje 3,30 kuna po prodajnom artiklu. Kad dođete, popijete aperitiv to je 3,30. Sada je to sve skupa 10 kuna jer je 300 posto porast cijene struje, što znači da kada pojedete juhu - 10 kuna struje, glavno jelo - 10 kuna struje, kava - 10 kuna struje i tako dalje. Nećemo biti konkurentni jer je to abnormalan iznos koji nam u potpunosti ruši sve. Govori se o 14 postotnih poena koji će nam biti trošak struje u poslovanju, a ukupan porez nama je 17 postotnih poena u poslovanju. Samo porez i struja dolaze na 27 postotnih poena bez daljnjih troškova', kazao je.

'Vlada, koja je vlasnik HEP-a, morala je prije svega izregulirati to da budemo konkurentni, kao što sve europske zemlje rade - da potiču i subvencioniraju potrošnju poduzetnicima. A ne na način da političkom odlukom kompletan rizik i trošak svega Elektra prebaci na nas. Građanima su trošak struje digli 10 posto trošak, a 30 puta više poduzetnicima. To nema logike', kazao je i dodao da je Vlada trebala reagirati odavno.

Proizvodimo 50 posto vlastite električne energije. Pitanje je što je poskupilo u proizvodnji 50 posto vlastite električne energije, to je problematično. Što se dogodilo, nikom nije jasno, ali su vidjeli da je žaba digla nogu jer je vidjela da konja potkivaju. Elektra je digla cijenu i prebacila trošak na poduzetnike. To će uzrokovati otkaze jer nećemo biti konkurentni. U Hrvatskoj sve firme posluju s 3 posto dobiti, a u ovoj situaciji je to 4-5 postotnih poena na kompletno poslovanje troška struje u poduzetništvu. Jedini način gdje će poduzetnici moći rezati je kroz dijeljenje otkaza. Znamo da je porast sirovina abnormalan, trošak energenata, svih goriva je nelogično otišao u nebesa', kazao je pa komentirao kako je realna tvrdnja da će zbog svega biti ugroženo 100 tisuća radnih mjesta.

'Sve ostale zemlje će zaštiti poduzetnike, a Hrvatska ne. Štiti dobit Elektre, gdje će imati i dalje milijardu i pol kuna dobiti, plus izdašna marketinška ulaganja da se reklamira HEP', kazao je Medak za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:59