BORIS ERCEGOVIĆ

VLASNIK TRGOVINE ORUŽJA, UHIĆEN U VOJNOJ AFERI 'Policija je promašila cijeli stadion, prodao sam metke s isteklim rokom. Ovo nije slučajno'

 
Boris Ercegović
 Mario Todoric/Hanza Media

Zbog sudjelovanja u velikoj vojnoj aferi “Helikopter” policija je za sada prijavila šest osoba. Prema neslužbenim informacijama, prijavljeni su vojni piloti bojnik Ivan Krizman, bojnik Zdenko Košutić i civili Mišel Pavlović, vlasnik Auto salona BMW iz Bibinja, Ivica Vlakić, bivši dogradonačelnik grada Zadra, Mladen Bencun, Boris Ercegović, vlasnik i direktor splitske tvrtke Aservo, koja se bavi trgovinom oružjem, streljivom, vojnom i policijskom opremom, koji je ujedno i vlasnik trgovine oružja “Magnum” te jedna osoba iz Zagreba.

Prema dosadašnjoj istrazi, Pavlović je od Ercegovića kupovao municiju i prodavao je Krizmanu, Košutiću, Vlakiću te Bencunu. U cijeli slučaj umiješan je i pukovnik Domagoj Nekić, ali policija protiv njega navodno nije podnijela prijavu. Četvorku iz helikoptera, Krizmana, Košutića, Nekića i Pavlovića navodno povezuju zajednička natjecanja u streljaštvu.

Zajedno su sudjelovali na “Steel challnegeu”, natjecanju u gađanju metalnih meta “shot gunom”.

Pretpostavlja se da im je dio streljiva služio za vježbanje na ilegalnim streljanama, a kako su većina od njih i aktivni lovci navodi se kako je dio streljiva bio i namijenjen za lov na divlje životinje u Lici.

- Policija je u ovom slučaju promašila, ne loptu, nego stadion. Ja doista jesam prodao 10.000 komada streljiva Mišelu Pavloviću, koji ima dozvolu, i nisam počinio ništa mimo zakona. Radi se o streljivu iz 1983. godine, čiji je životni vijek bio do 1993. godine, i kasnije se može upotrebljavati u streljaštvu, i to na vlastitu odgovornost - tvrdi to Boris Ercegović, jedan od onih kojih se spominje u “aferi oružje”:

- Mislim da sve ovo nije slučajno, jer trebam sudjelovati u investiciji od 100 milijuna eura vezanoj za vojnu industriju, o čemu zasad ne bih želio govoriti i cilj je bio mene ocrniti. Pilote koji su prijavljeni osobno ne poznajem, ali znam ih po pričama iz krugova ljudi koji se bave streljaštvom. Ja se ozbiljno bavim trgovinom oružjem još od 1992. godine i legalno poslujem. Htio bih još napomenuti da termin koji policija i tužiteljstvo koristi, a to je “oružje vojnog porijekla” i ne postoji, a i vještačenjem je ustanovljeno da sve ono streljivo koje sam ja prodao g. Pavloviću nije zabranjeno. Kada bi tome bilo tako, onda bi svi streljački klubovi i stotine tisuća građana bili izloženi progonu zbog posjedovanja takvog streljiva. Pa u predvorju PU zadarske imate zahvalnicu streljačkog kluba policiji na donaciji takve vrste streljiva koje oni koriste u svojim aktivnostima - rekao nam je među ostalim u telefonskom razgovoru Boris Ercegović.

Dogradonačelnik Zadra ranije nije želio komentirati slučaj, a Mišel Pavlović je za Jutarnji list izjavio da sve radi legalno te da nije 'nikakav švercer oružja'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:56