SKANDAL

VODEĆE STRANKE KRŠE ZAKON Ne brinu ih ni visoke kazne: Prema državnom registru Jarnjak je odgovoran za HDZ, a Milanović i Pusić i dalje vode SDP i HNS

Zoran Milanović, Vesna Pusić i Ivan Jarnjak
 CROPIX

Trebate li u HDZ-u osobu koja je ovlaštena za zastupanje te stranke?

Jasno je, vi trebate - Ivana Jarnjaka. A ako želite prvi put nazvati tu stranku, tražite Maricu Glavaš. Ona je osoba za kontakt.

Ako pak iz sličnih razloga trebate nekoga u HNS-u, javite se Vesni Pusić.

Vaš izbor je HDSSB? Vladimir Šišljagić je taj. On je u HDSSB-u ono što je Jarnjak u HDZ-u.

A ono što je Šišljagić u HDSSB-u, to je Ivan Jakovčić u IDS-u.

U HSP-u Ante Starčević to radi Ruža Tomašić.

A u SDP-u?

Pogodili ste.

Zoran Milanović.

Ovo je slika hrvatskih političkih stranka ako se promatra iz prizme Registra neprofitnih organizacija koji vodi Ministarstvo financija.

Zakonska obaveza

Političke stranke, kao i razne druge sportske, humanitarne, obrazovne, kulturne udruge, prema Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija obavezne su se upisati u Registar. U taj registar upisuju se na temelju prijave dostavljene Ministarstvu financija najkasnije 60 dana od upisa u matični registar.

No, to nije sve.

Na temelju članka 35. Zakona, neprofitna organizacija obvezna je Ministarstvu financija dostaviti promjenu podataka iz registra. A ako se kojim slučajem dogodi da to ne učini, slijedi kazna.

Tako je člankom 45., pod naslovom Prekršajne odredbe, određeno kako će se novčanom kaznom od pet do 200 tisuća kuna kazniti neprofitna organizacija koja ne izvijesti o promjeni podataka unesenih u registar, a kaznom od 5000 do 20.000 kuna fizička osoba koja je zakonski zastupnik neprofitne organizacije.

Uvidom u Registar neprofitnih organizacija jasno je da mnoge od stranaka uopće nisu revidirale svoje podatke.

Jesu li dobile kaznu?

Ministarstvo financija danas bi trebalo odgovoriti na naš upit jer do zaključenja ovog broja to nisu učinili.

U državi u kojoj se ugostitelji i poduzetnici kažnjavaju tisućama kuna jer umjesto knjige žalbi imaju knjigu žalbe, jer suprug kao vlasnik kafića nije izdao platni list svojoj supruzi - konobarici, iako je plaću dobila, i u kojoj se ugostitelji supružnici kažnjavaju jer nemaju ključeve ormarića gdje se oboje presvlače, političke stranke ipak su nedodirljive.

Primjerice, slučaj HDZ.

U toj stranci nisu mijenjali podatke od datuma upisa u Registar.

Bilo je to 10. kolovoza 2009.

- Svašta - bila je prva reakcija “osobe ovlaštene za zastupanje” Ivana Jarnjaka.

- Nemam više veze s tim. Pa zar je teško to promijeniti? U stranci imaju ljude zadužene za pravne poslove, glavnog tajnika, pa da ovo nisu promijenili? Stvarno svašta - dodaje. Osoba za kontakt u HDZ-u je Marica Glavaš, koja je još 2011. postala bivša blagajnica u toj stranci i jedna od svjedokinja u slučaju Fimi-Media.

- A ta gospođa vam ne radi više u HDZ-u najmanje četiri, pet godina - rekli su nam u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma.

Ista situacija i u SDP-u. I u toj stranci se ništa nije mijenjalo od 2. rujna 2009., kada su se upisali u Registar.

Maras za kontakt

Prema tom registru, Davor Bernardić još je potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine i oporba Milanoviću. Jer upravo je bivši premijer koji odlazi iz politike ovlaštena osoba za zastupanje SDP-a. Osoba za kontakt je pak Nada Manci.

- A ona vam više ne radi u SDP. Čini mi se oko dvije godine, tako nešto. Hoćete nekog drugog - pitaju na SDP-ovoj centrali.

Gordana Marasa, primjerice.

I on je, kao i bivši šef SDP-a Milanović, ovlašten za zastupanje stranke.

- Ne, ne, ne. Nisam ja ovlaštena osoba za zastupanje. I to još od 2010. godine. Krivo ste pročitali. U Registru Ministarstva financija? A onda očito to baš nisu sve ažurirali. Mi smo slali sve promjene. A ništa, upozorite ljude - kaže Maras.

No, da se stranica ažurira, pokazuje slučaj HSS-a.

Jakovčić vodi IDS?

Krešimir Beljak postao je predsjednik te stranke 19. ožujka 2016., a prema Registru, datum posljednje promjene napravljen je 7. travnja iste godine.

Tada je Beljak umjesto Hrga postao ovlaštena osoba za zastupanje stranke. - Gledajte, nije mi jasno zašto ostali to ne rade. Stvarno čudno. Ovo mi je prvi glas. Osobno sam odmah mijenjao podatke u Registru nakon prve izborne skupštine da mi netko iz podružnica stranke u drugim gradovima ne bi stvarao nove obaveze - kaže Beljak.

U IDS-u pak, Sandra Radolović je i dalje osoba za kontakt kao što je to bilo pri upisu u registar u kolovozu 2009. No, isto tako stoji i da je Ivan Jakovčić, bivši šef te stranke, taj koji potpisuje i zastupa stranku.

- A to je krivo. Gospodin Boris Miletić je ovlašten za zastupanje. Mi smo sve slali Ministarstvu uprave, i valjda oni kasne. Ministarstvu financija? A gledajte, nije ažurirano - kaže S. Radolović.

U Ministarstvu uprave, naime, postoji Registar političkih stranaka. I tamo donekle sve štima.

No, stranke očito ne znaju da svoje promjene moraju osobno slati i u Ministarstvo financija pa tako Ruža Tomašić i dalje zastupa HSP AS iako je iz stranke otišla prije nekoliko godina, Ivan Tepeš je osoba za kontakt s mail adresom ymail.com, a Šišljagić zastupa HDSSB, iako je predsjednik te stranke Dragan Vulin.

- Prvo je Milan Bandić bio ovlaštena osoba za zastupanje, no onda je odlučeno da uz njega i ja zastupam stranku. Nakon Ministarstva uprave, otišli smo i u Ministarstvo financija. Čudno je što to ne znaju ostali - kaže Slavko Kojić iz stranke Rada i solidarnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:11