IVAN CHRISTIAN KUROLT

Vodeći hrvatski koronaekspert: ‘Je li novi soj virusa doista opasniji? Ne vjerujem baš...‘

Kurolt je kazao i da nema podataka da je novi soj koronavirusa stigao u Hrvatsku, ali ne isključuje tu mogućnost
Ivan-Christian Kurolt
 Davor Pongracic/Cropix

Biolog s s Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Ivan-Christian Kurolt za RTL Danas je otkrio koliko je opasna situacija s novim sojem koronavirusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji.

- Za sada se zna da se proširio novi soj koji je akumulacija raznih mutacija koje smo već vidjeli, a koji su se sad okupili u jedan soj koji se dosta proširio u zadnjih tri mjeseca. Nažalost, ne zna se previše, pozorno se prati situacija, a je li opasniji od onog na proljeće - ne vjerujem baš - kazao je Kurolt.

Na pitanje hoće li se Hrvatska morati zatvarati kao na proljeće zbog tvrdnji da je novi soj 70 posto zarazniji, Kurolt je kazao:

- Podaci točnije govore da imate 70 posto svih testiranih koji su dobili taj soj, a to se desilo unutar tri mjeseca, točnije od 20. rujna, a kako je došlo do toga i koliko je to opasno mora se još vidjeti.

Kurolt je kazao i da je realno da soj cirkulira Europom te da se to sigurno dogodilo i prije 20. rujna, no to nije bilo dokazano. Kazao je i da se još ne zna koliko se i kako soj proširio. Kurolt je kazao i da nema podataka da je novi soj koronavirusa stigao u Hrvatsku.

- Sekvenciraju se virusi i određuje slijed nukleotida genoma i uspoređuje s poznatim mutacijama i po tome prati i gleda je li stigao ili nije - kazao je.

- S obzirom da brojni Hrvati dolaze za blagdane iz inozemstva, moguće da će doći, no pitanje koliko se taj soj realno proširio i koliko kod naših ljudi iz inozemstva - dodao je Kurolt.

Na pitanje koliki će biti problem što će u Hrvatsku doći puno manje doza cjepiva nego se prvotno očekivalo, Kurolt je kazao:

- To nije moja prvobitna struka pa je teško odgovoriti, ide se prema planu cijepljenja prema rizičnim skupinama i prema tome ići dalje tko se cijepi.

Za RTL Danas Kurolt je kazao i da će se u prvom razdoblju nakon cijepljenja i dalje trebati držati mjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:53