DRAŽEN ČULAR

Vodeći kineziolog: ‘Mjere su nelogične, u ovakvom obliku one predstavljaju poraz našeg društva‘

Ravnatelj Instituta za kineziologiju i sport Kineziološkog fakulteta iz Splita analizirao je nove mjere i napravio detaljnu analizu
Ilustracija
 Matija Djanjesic/Cropix

Od danas se u okviru novih, epidemioloških mjera obustavlja rad teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara, a na snagu stupa i zabrana svih treninga i natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima te treninga i natjecanja vrhunskih sportaša u individualnim sportovima. Sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja i uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Ovu je temu u Novom danu televizije N1 detaljno analizirao Dražen Čular, ravnatelj Instituta za kineziologiju i sport Kineziološkog fakulteta iz Splita i član Nacionalnog vijeća za sport.

"Situacija nije dobra, treba biti odgovoran, no sve ima dvije strane medalje. Ne da kritiziram, jer situacija nije dobra, ali oni koji donose odluke moraju sagledavati sa svih strana i očekujemo da mjere daju rezultate", rekao je.

U odlukama Stožera pronašao je niz nelogičnosti koje je predstavio u prezentaciji:

"Ovo je sažetak stvari koje nemaju logiku ni racionalno opravdanje. Čini mi se da je to nespretno napravljeno. Nitko nije bio u ovoj poziciji i Vlada ne bi donijela ovakve mjere da je netko vidio ovu analizu", poručio je.

Detaljno je objasnio neke od spornih primjera:

"Atletika je primjerice sport u kojem se može držati razmak, a košarka se recimo u zatvorenom prostoru može održavati. Kako virus raspoznaje kategoriju natjecanja? Niže lige nemaju toliko putovanja pa je manja incidencija zaraze. Kako će se pod epidemiološkim mjerama izvesti živi zid u nogometu? O tome nitko nije vodio računa. Plivanje i skokovi u vodu su zaustavljene, a vaterpolo, koje je kontaktni sport, je dozvoljen", pojasnio je.

Također, ističe problem zabrane rekreativnog sporta:

"Fitness centri su zatvoreni, a to je ono što jača organizam i imunološki odgvoor. I tu dolaze po prirodi odgovorni ljudi koji brinu o svom zdravlju, dok su primjerice vjerski objekti, galerije i kina dozvoljeni. Natjecanja u ekipnim sportovima su u boljoj poziciji od treninga u svrhu zdravlja iako natjecanja uključuju putovanja i povećavaju mogućnost zaraze. Mjere u ovakvom obliku su poraz društva koje ne prepoznaje važnost tjelesne aktivnosti za zdravlje i budućnost naše djece", istaknuo je Čular.

Detaljnu analizu mjera koje se odnose na sportske aktivnosti Dražena Čulara pronađite OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:17