PUČANI U SPLITU

Vodeći političari najveće europske grupacije u ugodnoj šetnji rivom, Plenkoviću se pridružila i Ursula von der Leyen

Europska pučka stranka ovaj se tjedan okupila u Splitu na studijskim danima, na svom posljednjem skupu uoči europskih izbora u lipnju iduće godine

Manfred Weber, Andro Krstulović Opara, Ursula von der Leyen, Andrej Plenković

 Vojko Basic/Cropix

Jedan od prioriteta Europske pučke stranke (EPP) je pronaći europski odgovor na migracije, naglašeno je u srijedu na zajedničkoj konferenciji premijera Andreja Plenkovića, predsjednika te političke grupacije Manfreda Webera i predsjednice Europskog parlamenta Roberte Metsole.

Europska pučka stranka ovaj se tjedan okupila u Splitu na studijskim danima, na svom posljednjem skupu uoči europskih izbora u lipnju iduće godine.

Predsjednik EPP-a Weber je na zajedničkoj konferenciji za medije s Plenkovićem i Metsolom rekao da će ta grupacija, trenutno najzastupljenija u Europskom parlamentu, predstaviti snažne prijedloge za budućnost kontinenta, temeljene na tri stupa. Prvi od njih je pitanje migracija.

image

Ursula von der Leyen, Manfred Weber, Gordan Grlić Radman

Vojko Basic/Cropix

„Moramo pronaći europski odgovor na migracije”, kazao je Bavarac, naglasivši da je Europa kontinent koji „želi pomoći onima koji to trebaju”, no i da je EPP „grupacija koja zagovara snažne granične kontrole te da država odlučuje tko dolazi”.

Drugi stup je svakodnevni život građana, u kontekstu izazova poput inflacije. EPP želi ekonomske uspjehe na temelju društvene pravednosti, rekao je Weber.

Treći stup je „da u Europi nema građana prvog i drugog reda”. U vrijeme pandemije EU je osigurala da svi Europljani imaju pristup cjepivima, a sad je vrijeme da se to postigne i na drugim područjima, zaključio je Weber, navodeći primjer zdravstva.

Čelnik EPP-a u svom je govoru pohvalio Hrvatsku, kazavši da je ona za EPP „zemlja pobjednik”, uspješna zemlja s jasnim proeuropskim pristupom.

image

Manfred Weber, Andro Krstulović Opara, Ursula von der Leyen, Andrej Plenković

Vojko Basic/Cropix

Plenković je naglasio kako se „mora pronaći zajedničko rješenje za migrantsku krizu kako bi se zaustavile nezakonite migracije, no istovremeno primjenjivalo nacionalno i europsko zakonodavstvo te međunarodne norme”.

„Tako ćemo poštivati ljudska prava i dostojanstvo onih čiji su životi dovedeni u opasnost krijumčarskim lancima koji profitiraju od teške situacije drugih ljudi i to je glavna poruka koju ćemo zajednički promicati u narednim mjesecima”, rekao je premijer.

Plenković je govorio o postignućima njegove vlade, kazavši kako „nije dopustila socijalnu frakturu u društvu” te da je „održala socijalnu koheziju” jer je to jedan od njezinih glavnih principa – „kršćansko načelo solidarnosti”.

„Taj princip prakticiramo u svim našim politikama tijekom proteklih nekoliko godina”, rekao je.

Metsola je govorila o proširenju Europske unije, proglasivši to njenim „najsnažnijim geopolitičkim alatom” koji je „win-win” proces za obje strane. Naglasila je da EU mora držati vrata otvorena te da treba biti spreman započeti pregovore s Ukrajinom i Moldovom što je prije moguće.

image

Dubravka Šuica, Manfred Weber, Andro Krstulović Opara, Ursula von der Leyen, Andrej Plenković

Vojko Basic/Cropix

I Maltežanka je hvalila Hrvatsku, kazavši kako je ona „stabilizirajuća snaga u Europskoj uniji i na zapadnom Balkanu” te da „može biti uzor drugima”.

Zahvalila je Hrvatskoj što je ustupila svoju željezničku mrežu i luke za izvoz ukrajinskog žita, pritom naglasivši kako Ukrajina u svojoj borbi protiv ruskih napada brani i europske vrijednosti te da stoga Europa ne smije odustati od pomoći ratom pogođenoj zemlji.

image

Manfred Weber, Andro Krstulović Opara, Ursula von der Leyen, Andrej Plenković

Vojko Basic/Cropix

Nakon radnih sastanaka, fotograf Cropixa Vojko Bašić snimio je vodeće političare najveće europske grupacije u šetnji Splitom.

Andreju Plenkoviću, Andri Krstuloviću Opari i Dubravki Šuici u šetnji Splitom pridružili su se i Ursula von der Leyen te Manfred Weber, a našli su vremena i za srdačan razgovor sa građanima.

image

Manfred Weber, Andro Krstulović Opara, Ursula von der Leyen, Andrej Plenković

Vojko Basic/Cropix
image

Dubravka Šuica, Manfred Weber, Andro Krstulović Opara, Ursula von der Leyen, Andrej Plenković

Vojko Basic/Cropix
image

Manfred Weber, Ursula von der Leyen

Vojko Basic/Cropix
image

Dubravka Šuica, Manfred Weber, Andro Krstulović Opara, Ursula von der Leyen, Andrej Plenković, Blaženko Boban

Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix

Plenković: Nema ugroze šengena, Slovenci provode kompenzacijske mjere

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da Slovenija provodi kompenzacijske mjere na svom teritoriju i da nema ugroze šengenskog prostora nakon što je slovenska policija uspostavila privremene kontrolne punktove u blizini graničnih prijelaza.

"Nije to ugroza šengena. Prvo, to nije ni na koji način pozivanje na odgovarajući članak šengenskog zakonika gdje bi oni mogli u slučaju ugroze i velikog intenziteta nezakonitih migracija vratiti kontrolu na granicu. Ovo je kontrola unutarnjeg, njihovog teritorija, to radi i Hrvatska", rekao je Plenković.

Plenković je naglasio da je riječ o kompenzacijskim mjerama i da to "ni na koji način neće ometati nesmetan prijelaz granice kad je riječ o šengenskoj granici između Hrvatske i Slovenije".

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar demantirao je ranije u srijedu da je Slovenija ponovno uspostavila unutarnje kontrole na granici i rekao da ta mogućnost "trenutačno nije na stolu", ali je poručio da je policija pojačala nadzor na najkritičnijim područjima u kojima je povećan broj ilegalnih prelazaka.

Slovenska policija provodi pojačan nadzor na privremenim kontrolnim punktovima i po potrebi zaustavlja sumnjivo vozilo i provjerava ga, što je inače prepušteno procjeni svakog pojedinog policajca, rekao je ministar.

Nije propao dijalog Beograda i Prištine

"Dijalog nije propao, dijalog će se nastaviti. Eskalacija je loša i izražavamo žaljenje, prvo zbog smrti kosovskog policajca, nakon toga i zbog ozbiljnog incidenta koji se dogodio koji vodi prema povećanju, a ne smanjenju napetosti", rekao je Plenković na upit je li propao dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a.

Dodao je da Hrvatska želi smanjenje napetosti i pronalazak rješenja koje će Kosovo približiti Europskoj uniji.

Napadači u oklopnim vozilima upali su u nedjelju u selo u regiji s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u pravoslavnom manastiru. U pucnjavi su poginuli kosovski policajac i četvorica napadača. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:13