RIJEČ SINOPTIČARA

Vodeći svjetski meteo servis ima loše vijesti za Hrvatsku: ‘Bit će to svibanj kakav se rijetko viđa‘

Hrvatski meteorolozi upozoravaju kako ovakve prognoze ne treba uzimati previše ozbiljno jer su vrlo nepouzdane

Ilustracija, kiša u Zagrebu

 Damjan Tadic/Cropix

Ako je vjerovati podacima AccuWeathera za Zagreb, u svibnju nam još uvijek neće u potpunosti biti ugodno u kratkim rukavima. Temperature će se, tvrde, rijetko popeti iznad 22 stupnja Celzijusa, a nekoliko dana svakog tjedna Zagrepčani će šetati pod kišobranima. Ipak, hrvatski meteorolozi upozoravaju kako ovakve prognoze ne treba uzimati previše ozbiljno jer su vrlo nepouzdane.

- Sve što su prognoze kraće, to su pouzdanije pa je teško prognozirati bilo što mjesec dana unaprijed. Može se eventualno procijeniti hoće li biti toplije ili hladnije od prosjeka te hoće li biti više ili manje kiše od uobičajenog. Sve ostalo se može predviđati, ali je pitanje koliko će se to pokazati točno – objašnjava dežurna prognostičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda.

I drugi meteorolozi potvrdili su isto – vjerojatnost da se ostvari prognoza za sljedeća dva do četiri dana je vrlo velika, a nakon toga se sve više smanjuje.

- Ako me danas pitate kakvo će vrijeme biti sljedeći vikend, mogu vam reći koji su scenariji mogući s obzirom na podatke s kojima raspolažemo, ali već to treba uzeti s rezervom – objašnjava dežurna prognostičarka. Zbog toga Državni hidrometeorološki zavod objavljuje prognoze samo za narednih sedam dana.

Štura predviđanja za proljeće i ljeto mogu se pronaći na HRT-ovoj stranici Meteo kutak.

- Ne može se jamčiti, ali se može s umjerenom do velikom vjerojatnosti prognozirati kako će i srednja sezonska temperatura zraka ovogodišnjega proljeća i ljeta biti barem malo viša od prosječne. I pritom se, naravno, ne smije zaboraviti kako se ponekad ostvaruju i malo vjerojatne prognoze, posebice kod dugoročnog prognoziranja – naglasili su njihovi stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:52