RIJEČ EPIDEMIOLOGA

Vodič kroz preporuke HZJZ-a: Ne putujte, a iako to nije kontakt, ne dodirujte se pri pozdravu

Alemka Markotić, smatra kako je prihvatljiv pozdrav šakom i laktom, ali da bi bilo bolje i bez toga te da je najbolji naklon
 Damjan Tadić/Cropix

Budući da se u Hrvatskoj, nakon duljeg vremena bez novooboljelih, ponovno pojavio veći broj zaraženih koronavirusom, a da u javnosti postoje nedoumice oko toga kako se treba ponašati da bi se izbjegla zaraza, donosimo presjek najvažnijih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u epidemiji koronavirusa.

Sigurno najvažnija mjera kako izbjeći zarazu koronavirusom jest fizičko distanciranje. Hrvatski zavod za javno zdravstvo preporučuje izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od dva metra u zatvorenom prostoru i jednog metra na otvorenom prostoru.

Pod povećanim rizikom od zaraze koronavirusom su osobe koje su s oboljelim od Covida-19 bile u kontaktu licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra dulje od 15 minuta te osobe koje su s osobom zaraženom koronavirusom boravile u zatvorenom prostoru dulje od 15 minuta, primjerice u kućanstvu, razredu, uredu, prostoriji za sastanke, bolničkoj čekaonici, zrakoplovu...

Treba izbjegavati veće skupove, ako kišete ili kašljete treba to napraviti u maramicu ili u lakat, te poslije maramicu baciti u smeće, a treba i izbjegavati dodirivanje lica, očiju, usta i nosa. Prostorija u kojoj se boravi treba se često provjetravati.Čak i ako ste se rukovali sa zaraženom osobom, kaže Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ako odmah iza toga dezinficirate ruke, šanse da se zarazite vrlo su male.

Zato od početka epidemije HZJZ ponavlja kako je jedna od najvažnijih mjera za suzbijanje zaraze često i temeljito pranje ruku sapunom, ili dezinficiranje. Ruke treba prati 20 sekundi sapunom i toplom vodom. Treba obratiti pozornost da se operu svi dijelovi dlanova, od vanjske strane dlana, između prstiju, posebno palce oprati, temeljito oprati unutarnju stranu dlana i zanoktice. Ako niste u prilici oprati ruke nakon svakog dodirivanja vanjskih predmeta na kojima se može nalaziti virus, potrebno je ruke dezinficirati dezinficijensom na bazi 60-postotnog alkohola.Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti definira bliski kontakt koji je s visokim stupnjem za zarazu i mora ići u izolaciju svaka osoba koja je bila u fizičkom kontaktu s oboljelom osobom, ne definirajući pritom o kakvom se fizičkom kontaktu radi.
Hrvatski zavod za javno zdravstvo je pak definirao da u samoizolaciju moraju ići osobe koje su bile na udaljenosti od oko dva metra od oboljele osobe ili su boravile u istom zatvorenom prostoru s oboljelim od Covida-19, ali dulje vrijeme, u trajanju duljem od 15 minuta, ili su imale direktan kontakt s kontaminiranim izlučevinama oboljelog (primjerice oboljeli je kašljao, dodirivanje korištenih maramica, rukovanje ili drugi izravan tjelesni kontakt s oboljelim), a bez korištenja osobne zaštitne opreme.

Bliskim kontaktom se ne smatra kratka interakcija s oboljelim, primjerice prolazak pored ili hodanje uz oboljelu osobu. Zbog slučaja premijera koji je bio u fizičkom kontaktu s Novakom Đokovićem (dodirnuo ga je šakom i potapšao po ramenu, te kratko s njim razgovarao oko dvije do tri minute), a koji je pozitivan na koronavirus, HZJZ prekjučer je izdao dodatno priopćenje u kojem pojašnjava zašto Plenković nije u samoizolaciji.

Za njih bliski kontakt nije dodir šakom ili tapšanje po ramenu, već smatraju da je to tjelesni kontakt poput zagrljaja, poljupca, rukovanja ili intimnijeg kontakta. Bliski kontakt nije ni dodir laktovima, što je postao popularan pozdrav u ovoj epidemiji, dok, primjerice, pozdrav s otvorenim dlanom (daj pet) jest. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike “Dr. Fran Mihaljević”, pak, smatra kako je prihvatljiv pozdrav i šakom i laktom, ali da bi bilo bolje i bez toga te da bi najbolje bilo nakloniti se poput Japanaca.

Iako se od početka epidemije govorilo kako zaštitne maske trebaju nositi samo oni sa simptomima i zdravstveno osoblje, zato što je vladala nestašica na tržištu i teško je bilo kupiti masku u slobodnoj prodaji, to se ipak s vremenom promijenilo, kada se tržište stabiliziralo.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo obično je davao preporuke, koje nisu bile obvezne, da se zaštitne maske nose u zatvorenim prostorima. Sve do nedavno i građani i zaposlenici koji rade u zatvorenim prostorima nosili su maske (trgovine, javni prijevoz, uredi, različite uslužne djelatnosti), no kako je epidemija jenjavala, toga se više nitko nije pridržavao. Međutim, kako u Hrvatskoj ponovno imamo povećan broj zaraženih, jučer je Nacionalni stožer donio odluku da su maske obvezne u javnom prijevozu i za zaposlenike i za putnike. Tako da građani koji nemaju masku neće moći ući u javni prijevoz. Maske mogu biti medicinske i krpene.S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju HZJZ ne preporučuje putovati u inozemstvo ako nije nužno. Ako je razlog putovanja opravdan i nužan, potrebno se pridržavati osnovnih i najvažnijih uputa sprečavanja infekcije: fizičkog razmaka, nošenja maske za lice u zatvorenim prostorima i čestog pranja ili dezinfekcije ruku.

Nakon povratka iz inozemstva preporučuje se izbjegavati mjesta i događaje s većim okupljanjima i grupiranjima ljudi, posebice u zatvorenim prostorima, a ako ih nije moguće izbjeći, preporučuje se nošenje maske za lice, često pranje/dezinfekcija ruku i održavanje fizičkog razmaka od drugih ljudi, odnosno izbjegavanje bliskog kontakta s drugim ljudima na manje od 1,5 metara tijekom 14 dana po povratku.

Nacionalni stožer je jučer ponovno uveo obaveznu 14-dnevnu samoizolaciju za putnike koji dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije. To se odnosi na sve osobe, i na one koji imaju dvojno državljanstvo. Obveza samoizolacije ne primjenjuje se na putnike koji su prilikom ulaska u Hrvatsku u tranzitu kroz navedene zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. listopad 2021 10:54