VELIKA ŠKRTICA

Vodič za uštedu: ‘Kupujem jednom tjedno na akcijama, planiram obroke i mjesečno uštedim 2000 kn‘

Profesorica matematike i majka troje djece Maja Škarica shvatila je da previše troši na hranu pa je razradila sustav štednje
Maja Škarica s obitelji
 Tomislav Kristo/Cropix

Maja Škarica nekada je o ženama koje se kunu u organiziranost mislila sve najgore.

“Zbilja, baš su me nervirale”, kroz smijeh mi priznaje.

A onda je i sama u vrlo kratkom roku rodila troje djece te brzo zaključila kako će, ne dovede li se malo u red, u najmanju ruku bankrotirati.

“Još dok nas je bilo četvero, a treće dijete na putu, izračunala sam kako mjesečno na hranu trošimo oko tri tisuće kuna, što mi se činilo previše. Osim toga, mislila sam, što će tek biti kad nas bude petero? Odlučila sam da trebam osmisliti neki način kako uštedjeti, što sam vrlo brzo i napravila”, priča mi Maja.

Na njezinu sam priču naletjela na društvenim mrežama, Facebooku i Instagramu, na kojima ova profesorica matematike i informatike, s danas vrlo razrađenim sustavom štednje, dijeli savjete i pomaže drugim majkama i očevima kako bi obuzdali svoje mjesečne budžete, bacali što manje hrane te, u konačnici, živjeli zdravije, sretnije i manje opterećeno. Ipak, kaže mi kako nije uspjela odmah od prve, nego je njezin model nastao kroz proces pokušaja i pogrešaka.

“Naime, kad sam odlučila štedjeti, dogovorila sam se sama sa sobom da ću početi skupljati kataloge trgovačkih centara i kupovati isključivo namirnice koje su na akciji. Tako sam i krenula, no nakon dva mjeseca shvatila sam da trošim jednako kao i prije jer kupujem previše, neorganizirano, a na kraju puno hrane i bacam. Shvatila sam da to nije dobro i da trebam taj svoj model malo promijeniti”, priča mi Maja, majka trojice sinova, jednog četverogodišnjaka, jednog dvogodišnjaka i jedne bebe od 11 mjeseci.

Odlučila se na sljedeće - u špeceraj će odlaziti isključivo jednom tjedno, pratit će katalog i akcije samo jednog trgovačkog centra, a kako bi bila sigurna da neće previše potrošiti, svaki će tjedan izraditi jelovnik za sljedećih tjedan dana kako bi točno znala koje joj namirnice i u kojoj količini trebaju. Taj će se jelovnik, naravno, u većini sastojati od namirnica koje je moguće kupiti na akciji, a s liste za kupnju trajno će izbaciti slatkiše i sokove, koje će nadomjestiti jednostavnim, brzim kolačima te rashlađenim čajem. Bingo - to se pokazalo iznimno uspješnom metodom pa je obitelj Škarica, zahvaljujući Majinu umijeću, brzo izračunala kako joj s ovim sustavom kupnje mjesečni budžet za namirnice sada čini između 1000 i maksimalno 1200 kuna, s time da sad iz njega prehranjuju jednog člana obitelji više nego prije.

image
Maja Škarica
Tomislav Kristo/Cropix

“Pokazalo mi se jako bitnim što sam se ograničila samo na jednu trgovinu jer sam obilaskom više njih i više kupovala pa je cijela ta priča gubila smisao. Izrada tjednih menija, pak, omogućila mi je da planski kupujem namirnice, točno onoliko koliko nam treba, pa skoro više uopće ne bacamo nikakvu hranu”, otkriva mi Maja.

Kaže kako joj izrada tjednog menija oduzima maksimalno deset minuta tjedno, a u pravilu se vrti oko 40 obroka osmišljenih prema preferencijama cijele obitelji. Meniji se izrađuju za razdoblje od četvrtka do srijede, a u trgovinu odlazi petkom kako bi uhvatila i vikend-akcije te dodatno uštedjela. Kad se neke namirnice, koje posebno vole, nalaze na vrlo dobrim akcijama - recimo, 18 kuna za kilogram šnicla ili svinjsku lopaticu - Maja kupi veću količinu pa dio zamrzne, a dio odmah priprema. Slično je i s tjesteninom - kad ulovi akcijsku cijenu od kune za paket špageta, Maja ih odmah kupi 20.

Kruh je također gotovo uvijek domaći, no obitelj nije baš tvrdoglavo vezana uz svoje tjedne planove - iznimke su, naravno, slavlja i objedi za goste, a djeca zasad iznimno dobro reagiraju na ovaj sustav.

“Doduše, sad su još mali, ne znam hoće li mi sve to tako planski prolaziti kad budu tinejdžeri”, smije se Maja koja priznaje da joj je njezin model štednje i organizacije život poprilično izmijenio nabolje.

Nekad je puno vremena trošila u kupnji namirnica i razmišljanjima o obrocima, a ponašala se još i kao kompulzivan kupac - kupovala i ono što treba i što ne treba, ne razmišljajući previše o posljedicama za novčanik.

“Sad znam da živimo bolje i sretnije, iako ima onih koji mi prigovaraju zbog mojih menija. Kažu da nisu dovoljno zdravi, ali ja se na to ne obazirem. Jedemo raznoliko i mojoj djeci baš ništa ne nedostaje”, napominje ova profesorica.

U slobodno vrijeme vodi i stranicu na Instagramu kids _and_hobby gdje objavljuje tjedne menije, popise namirnica, planere čišćenja, recepte i sve ono što bi ljudima moglo pomoći bolje organizirati život te si time priuštiti nešto više slobodnog vremena.

“Naravno, svatko te rasporede i planove treba prilagoditi sebi te uključiti i članove obitelji u promišljanje o tome što bi rado voljeli jesti. Treba malo vremena da se čovjek svemu prilagodi. No, bitno je da si odredi neki tjedni budžet kad je u pitanju hrana, ali i da si da nešto vremena kako bi stvorio zalihe nekvarljive hrane, nakon čega je spreman početi”, poručuje Maja koja svoje savjete uskoro planira pretočiti u internetsku stranicu na kojoj će se svi znatiželjnici moći malo detaljnije upoznati s njezinim modelom štednje. Imat će najmanje dvije tisuće razloga zašto da to učine.

Imate prijedlog za Veliku škrticu? Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Primjer tjednog menija u obitelji Škarica

PONEDJELJAK

Doručak:

Pečena jaja na oko

Pečeni hamburger

Jogurt

Ručak:

Goveđa juha

Brudet od srdela s palentom

Večera:

Domaći kruh

Domaća pileća pašteta

Čaj

UTORAK

Doručak:

Svježi sir i vrhnje

Buđola

Narančada

Ručak:

Svinjski vrat u finom umaku

Pire krumpir

Salata od rajčice i crvenog luka

Večera:

Pizza

SRIJEDA

Doručak:

Topli sendvič šunka/sir

Mlijeko

Ručak:

Krem juha od graška i mrkve

Njoki bolonjez

Krastavci s vrhnjem

Večera:

Ostaci od ručka

Domaći sladoled

ČETVRTAK

Doručak:

Domaći kruh

Maslac

Šunka/sir

Jogurt

Ručak:

Rižoto s teletinom

Cikla

Večera:

Ostaci od ručka

Voćna salata

PETAK

Doručak:

Domaći kruh

ABC namaz

Kakao

Ručak:

Povrtna juha s noklicama

Tjestenina u bijelom umaku s tikvicama i gamberima

Večera:

Ostaci od ručka

Krumpiruša (obiteljsko pakiranje)

SUBOTA

Doručak:

Domaći kruh

Domaća pileća pašteta

Čaj

Ručak:

Proljetno varivo s purećim okruglicama

Večera:

Ostaci od ručka

Domaći sladoled

NEDJELJA

Doručak:

Palačinke

Ručak:

Goveđa juha

Pohana piletina

Francuski krumpir

Kupus salata

Večera:

Zapečene palačinke

Svježi sir/lino lada

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 00:29