KB DUBRAVA

Voditelj kriznog stožera: Nema kadra, potpuno smo iscrpljeni, a slobodnih kreveta imamo na kapaljku

Postoji mogućnost otvaranja nekih mjesta što se tiče kreveta i opreme, ali nema ljudi, ističe Baršić
Bruno Baršić
 Screenshot/N1

Voditelj kriznog stožera KB Dubrava Bruno Baršić za N1 je istaknuo da bolnici nedostaje kadra te da na liječenje dolazi sve više mlađih pacijenata.

- Praktički smo popunjeni. Stalno radimo na gornjoj podnošljivosti sustava što se tiče kapaciteta - rekao je.

- 72 pacijenta su na mehaničkoj ventilaciji. Noćas smo imali preko 40 primljenih bolesnika, a preko 40 bolesnika je na respiratoru. Došao je pacijent bez svijesti, u komi, mora se primiti na intenzivnu. Na kapaljku su slobodni kreveti. Za hitne prijeme se napravi mjesta, ali ne možemo primati pacijente iz drugih ustanova. Što se tiče kadra, potpuno smo iscrpljeni. Fali ljudi. Postoji mogućnost otvaranja nekih mjesta što se tiče kreveta i opreme, ali nema ljudi.

Kaže da planiraju otvoriti još pet kreveta unutar intenzivne jedinice, no da im svakako za to treba i kadra, a teško je dobiti kadar iz drugih bolnica jer su svi opterećeni i nemaju ljudi.

- Ne znam kako riješiti manjak kadra. Tu rade ljudi iz svih bolnica, a treba nam još ljudi. Morat će se rezati drugi programi, hladni programi, no što je hladno? Svatko želi što prije riješiti svoj problem - rekao je Baršić i dodao kako se nalazimo na vrhuncu vala koji će nekoliko dana potrajati.

- Računamo da će od sredine ili kraja idućeg tjddna taj pritisak pomalo popuštati. Očito je ovo vrhunac - kazao je i istaknuo kako se radi sve više o mlađim pacijentima.

- Prosjek je 60 godina, ali neki dan smo primili pacijenta sa 23 godine s plućnom embolijom. Mlađi dolaze s težom kliničkom slikom i brže se slika razvija. Smrtnost je nešto manja. Opet smo u zadnja dva tjedna imali više starih bolesnika iznad 80 godina, za koje smo mislili da su cijepljeni, ali dolaze i tako stari pacijenti pa će smrtnost vjerojatno opet porasti, ali oko 6% je niža - ističe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 00:43