POSTAJE DOMINANTAN

Voditelj laboratorija za naprednu genomiku o većem broju novozaraženih: ‘Ma to vam je omikron!‘

Nije nas to delta ošinula repom na odlasku, već omikron zauzima tron! Osobito na jadranskoj obali i širom Dalmacije

Oliver Vugrek

 Neja Markicevic/Cropix

Nije nas to delta ošinula repom na odlasku, već omikron zauzima tron! Osobito na jadranskoj obali i širom Dalmacije. O Splitu i županiji da ne govorimo...

Izravan je to zaključak iz dviju rečenica koje su novinari Slobodne Dalmacije u četvrtak uspjeli razmijeniti s dr. Oliverom Vugrekom, znanstvenim savjetnikom i voditeljem Laboratorija za naprednu genomiku Instituta "Ruđer Bošković".

Poziv ga je zatekao na skijama, pa je tek kratko stigao reći:

- Ma, to vam je omikron. Sto posto sam siguran... Ono što mi možemo vidjeti, otrpilike su tri omikrona od pet pregledanih uzoraka.

Prema Vugrekovim riječima, analizirani uzorci o kojima su nekidan pohvalno govorili ljudi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - oko 600 primjeraka je bilo u pitanju - ipak su bili uzeti još koncem studenog (30.11.), a prvi omikron u Hrvatskoj zabilježen je tek poslije toga, odnosno na samom početku prosinca.

Danas je stanje očito mnogo drugačije, a poznavajući narav izmijenjenog virusa SARS CoV-2 i informacije iz najteže pogođenih zemalja Zapadne Europe o tomu da se omikron varijanta strahovitom brzinom širi i udvostručuje broj zaraženih osoba svakih nekoliko dana, nikoga ne bi trebao čuditi zaključak da nam se na božićnim tulumima i druženjima raspojasao baš zakrabuljeni omikron.

Vidite i sami, a teško je i da brojke lažu: u srijedu u Splitsko-dalmatinskoj županiji udio pozitivnih u ukupno testiranima iznad 51 posto. Svaki drugi zaražen, 1139 od 2206. Samo u Splitu 540 novih slučajeva. U četvrtak još gore: rekordnih 1588 inficiranih među 2728 sumnjivih. To su neslužbeni podaci. Udio pozitivnih narastao je na 58 posto. Nastavi li se trend idućih dana, u najluđoj noći lako se možemo približiti scenariju najcrnje noći: dva pozitivna od tri testirana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:38