ODLUKA MINISTRICE

VODITELJICA KURIKULARNE REFORME, KOJU JE POSTAVIO PAVO BARIŠIĆ, SMIJENJENA JE S VAŽNE POZICIJE Nije pojavila na ključnom sastanku

 
Blaženka Divjak i Jasminka Buljan Culej
 CROPIX

Jasminka Buljan Culej morala je zbog legitimiteta biti na sjednici, ali je u isto vrijeme otišla premijeru

Zaposlenica Ministarstva znanosti i obrazovanja Jasminka Buljan Culej odlukom ministrice Blaženke Divjak razriješena je s pozicije predsjednice Stručnog povjerenstva za odlučivanje o pragovima za ocjenu na ispitima državne mature, nakon što se nije pojavila na ključnom sastanku o kojemu ovise rezultati državne mature.

Divjak je 11. srpnja izmijenila odluku o imenovanju Povjerenstva nakon što se Buljan Culej isti dan nije pojavila na sjednici. Nakon što su iz Ministarstva obrazovanja Jutarnjem potvrdili informaciju pristiglu od članova Povjerenstva da se Culej nije pojavila (a bez predsjednice sjednica gubi legitimitet), niti je u vrijeme održavanja sjednice bila na radnome mjestu, ministrica je zatražila očitovanje Buljan Culej, ujedno predsjednice Ekspertne skupine za kurikularnu reformu čiji se legitimitet izbora također provjerava.

- Ministrica je bila primorana hitno reagirati i promijeniti odluku o imenovanju kako se ne bi ugrozila provedba državne mature. Jučerašnje provjere pokazale su da je Buljan Culej pismenim putem izvijestila tajnicu svog nadležnog da će 11. srpnja ići na sastanak u Vladu te na sjednicu Povjerenstva kojom predsjeda - objašnjavaju u Ministarstvu. No, Buljan Culej se, unatoč tome što je i Ministarstvu i Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja, u kojem se sjednica održavala, potvrdila svoj dolazak, na sjednicu nije došla. Izvor iz Vlade Jutarnjem je potvrdio da se Buljan Culej sastala s premijerom. Očito je to bio “viši razlog” zbog kojega je preskočila sastanak.

U Nacionalnom centru kažu da su svi članovi Povjerenstva dobili poziv na sjednicu 6. srpnja te da su predsjednici poziv poslali 10. 7.

- Riječ je o ustaljenoj praksi svih prošlih godina jer se zna da se sastanak Povjerenstva za određivanje o pragovima za ocjene uvijek održava dan uoči objave privremenih rezultata mature - objašnjavaju u NCVVO-u. Predsjednica Povjerenstva, nastavljaju, potvrdila je dolazak na sjednicu, no uz naknadnu najavu kašnjenja do sat vremena. Nakon što se nije pojavila, niti se javila na mobitel, članovi Povjerenstva informirali su ministricu. Da bi sjednica dobila legitimitet, Divjak potom mijenja odluku o imenovanju i predsjednik Povjerenstva postaje državni tajnik Hrvoje Šlezak kojega ministrica hitno šalje na sjednicu na kojoj se donose pragovi.

Blaženka Divjak jučer je smirivala situaciju.

- Moj je zadatak osigurati da se matura provede prema pravilima i na vrijeme. Moja je odgovornost prvenstveno prema ovih 36 tisuća učenika koji su bili na maturi - rekla je novinarima.

Branka Ramljak državna tajnica

Redovita profesorica Ekonomskog fakulteta u Splitu Branka Ramljak, u travnju imenovana Vladinom povjerenicom za grad Split koji je zbog pada proračuna ostao bez gradonačelnika, nova je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Sveučilišna profesorica i doktorica znanosti Branka Ramljak, u javnosti poznata i kao donedavna predsjednica Nadzornog odbora Hajduka, bavila se financijama i računovodstvom Sveučilišta u Splitu u funkciji prorektorice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:08