ONEČIŠĆENJE U SPLITU

Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata potvrdila pisanje Jutarnjeg lista: ‘Mazut je iz Lore!‘

S obzirom na navedeno, predmetnom subjektu naređeno je poduzimanje mjera za otklanjanje uzroka onečišćenja


 

 Nikola Vilić/Cropix

Vodopravna inspekcija Državnog inspektorata potvrdila je i službeno pisanje Jutarnjeg lista vezano uz porijeklo mazuta koji je onečistio more u Splitu Sukladno obavljenim inspekcijskim nadzorima, a vezano uz onečišćenje mora mazutom, utvrdila je istjecanje mazuta u prostoru Ministarstva obrane, objekta vojske "Admiral Sveto Letica-Barba" u Splitu.

"S obzirom na navedeno, predmetnom subjektu naređeno je poduzimanje mjera za otklanjanje uzroka onečišćenja te je zabranjeno ispuštanje opasnih i štetnih tvari", stoji u službenom odgovoru Vodoravne inspekcije Državnog inspektorata.

Također u skladu sa Zakonom o vodama poduzet će se prekršajne mjere.

"Nadalje, zbog utvrđivanja eventualnog ispuštanja predmetnih opasnih tvari kod drugih subjekata, inspekcijski postupci su u tijeku", ističu iz Državnog inspektorata.

Po završetku nadzora o utvrđenim činjenicama Državni inspektorat izvijestit će Općinsko državno odvjetništvo u Splitu.

‘Iscurilo je još 500 litara mazuta‘

Nakon kiša koje su padale protekloga vikenda, iz luke Brodosplita, na ispustu slivnih voda koje iz Spaladium Arene i ratne luke Lora kanalima prolaze kroz područje brodogradilišta, izvučene su nove količine mazuta.

- Radi se o oko 500 litara novog mazuta, koji zahvaljujući postavljenim branama ne ide dalje izvan akvatorija brodogradilišta. Međutim, zabrinjava činjenica da i 14 dana nakon incidenta mazut još curi - rekao je za portal Morski.hr Josip Jurišić iz Brodosplita.

Ali zašto nakon dva tjedna nitko ništa ne poduzima?

Naime, izvor, za koji portal Morski.hr tvrdi da je pouzdan, prije tri dana otkrio je kako mazut istječe iz Lore.

- Kotlovnica se nalazi od škverske ograde 15 metara. Kanal slivnih voda u koji se izlio taj mazut prolazi prostorom koji koristi Brodosplit i od tamo curi u more - rekao je izvor koji ovako objašnjava zašto su prve informacije sugerirale da je mazut stigao "iz područja brodogradilišta".

Ispod spomenute kotlovnice navodno je čitavo "jezero" mazuta, pa je potencijalna opasnost po okoliš ogromna. Podsjetimo, dosad je prikupljeno oko 80.000 litara zauljene vode s više od 20.000 litara mazuta.

U međuvremenu je MORH krenuo raskopavati područje oko kotlovnice, a što se ondje događa, Morski.hr pitao je nadležne u Ministarstvu obrane.

Naime, dosad nije bilo pokazatelja koji bi upućivali na neispravan rad termoenergetskog postrojenja, u kojemu se redovito nadzire i kontrolira količina goriva u spremnicima kao i tlak goriva.

Nakon što se pojavila informacija o onečišćenju mora, u jednom odvodnom šahtu u vojarni u Lori utvrđena je prisutnost male količine mazuta te je Hrvatska ratna mornarica odmah pristupila utvrđivanju razloga prisutnosti mazuta.

"U ovom trenutku Hrvatska ratna mornarica surađuje sa svim institucijama koje provode istragu kako bi se nedvojbeno utvrdio uzrok onečišćenja", odgovorili su iz Ministarstva obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 20:00