BROJNE INTERVENCIJE

Vodostaji rijeka kod Karlovca u minimalnom padu, no stanovnike Hrvatske Kostajnice čeka teška noć

Na području Hrvatske Kostajnice vojnici rade s jednom kombinirkom, kamionom, labudicom kao i jednim terenskim vozilom s osobljem

Rijeka Kupa kod Karlovca

 Robert Fajt/Cropix

Najveći vodni val danas u kasnijim popodnevnim satima prošao je Karlovcem te su vodostaji u ovom trenutku u stanju stagnacije ili minimalnog pada te će se takav trend i nastaviti tijekom noći. Nije došlo do plavljenja objekata i većih problema.

- Došlo je do izlijevanja rijeke Korane iz korita te je zahvaćen Športsko rekreacijski centar. Sve dežurne službe su na terenu te je postavljanje zečjih nasipa na obali Korane kod ŠRC-a u završnoj fazi, i dalje se radi na sprječavanju daljnjeg protoka, kako bi se zaštitio stadion te ostala imovina, kažu u Stožeru civilne zaštite Karlovca.

Karlovčani su u nekadašnjoj vojarni Luščić organizirali dodatno punjenje vreća te su se vatrogascima pridružili i djelatnici gradskih tvrtki.

- Tijekom dana uslijedile su aktivnosti prepumpavanja zaobalnih voda na rijeci Korani i Kupi te ostale aktivnosti na ugroženim područjima. Zapornica Ilovac zatvorena je radi obrane Zagrebačke ulice, navode u Stožeru.

Kupa je zaustavljena u Brodarcima, te neće doći do poplave u objektima, mjesnu prometnicu poplevile su oborinske vode. Zatvorene su brojne lokalne ceste.

Nešto ozbiljnija situacija je u Sisačko-moslavačkoj županiji. Dok se u Petrinji i Sunji situacija stabilizira, stanovnike Hrvatske Kostajnice čeka nemirna noć. Ima poplavljenih objekata, a iz automobila koji je uletio na poplavljenu prometnicu spašena je danas tročlana obitelj.

image

Poplava u Hrvatskoj Kostajnici

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice kažu da se tamo provodi linijska obrana od poplava u vidu postavljanja boks barijera i zečjih nasipa uz rijeku Unu, obrana kuća izgradnjom zečjih nasipa, ispumpavanje vode iz dvorišta i objekata te zaštita kanalizacijskih otvora postavljanjem negativnih bunara s ciljem sprječavanja prodora vode.

Na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je preko 130 vatrogasnih intervencija. Na području Dvora uz domicilne vatrogasne snage angažirano je i 20 vatrogasaca iz VZŽ Sisačko-moslavačke, a u Hrvatskoj Kostajnici je angažirano oko 100 vatrogasaca koji s vatrogasnim pumpama rade na ispumpavanju i prepumpavanju vode.

- Upućeno je dodatnih 70 vatrogasaca iz VZŽ Zagrebačke i Koprivničko-križevačke. Radi se linijska obrana, od kuće do kuće, odnosno zaštita pojedinih objekata – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Marijo Paluh.

Zapovjednik Paluh dodao je da je na terenu vrlo ozbiljna situacija te da su angažirani vatrogasci, HGSS, civilna zaštita i Hrvatska vojska koji ulažu maksimalne snage u obranu od poplava. Naglasio je da su najveći problemi u Dvoru, Sunji te Hrvatskoj Kostajnici. Naime, sinoć je jedan zaseok u Dvoru bio potpuno odsječen vodom te su vatrogasci s dva vatrogasna čamca išli u obilazak, u pregled kuća kao i za potrebe evakuacije.

Snage Protupoplavnog voda Oružanih snaga u obrani od poplava angažirane su u Hrvatskoj Kostajnici te u mjestu Nova Drenčina na području Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji.

- U stanju pripravnosti u vojarni u Petrinji trenutno se nalazi 281 pripadnik Hrvatske vojske, dok je njih 137 angažirano na terenu i to na području Hrvatske Kostajnice i u mjestu Nova Drenčina. Točnije, ukupno 57 pripadnika nalazi se u Hrvatskoj Kostajnici, dok je u Novoj Drenčini trenutno 83 pripadnika HV-a sa šest kamiona i utovarivačem. Na terenu je angažirano ukupno 13 inženjerijskih strojeva, javili su iz MORH-a.

Na području Hrvatske Kostajnice vojnici rade s jednom kombinirkom, kamionom, labudicom kao i jednim terenskim vozilom s osobljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:13