GOSTI IZ PITTSBURGHA

Vodstvo najvećeg američkog akademskog medicinskog centra UPMC boravi u Hrvatskoj

‘Konferencija na kojoj sudjelujemo u organizaciji ACAP-a predstavlja snažnu poveznicu između SAD-a i Hrvatske‘, kaže dr. Primorac

Prof.dr. Dragan Primorac, Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, Charles Bogosta, predsjednik UPMC International

Izvršni dopredsjednik University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), i predsjednik UPMC International Charles Bogosta je tijekom održavanja konferencije pod nazivom “Connecting the Doers” u organizaciji Association of Croatian American Professionals Foundation (ACAP) održao izlaganje na temu zašto je Hrvatska postala povoljna za američke investicije i govorio o investiciji koju UPMC upravo pokreće u Hrvatskoj. UPMC godinama razvija strateško partnerstvo sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina, Europskim centrom izvrsnosti za personaliziranu medicinu, a potpisivanju Sporazuma u studenom 2022 godine osobno je nazočila i predsjednica UPMC-a Leslie Davis. Nazočnim liječnicima, znanstvenicima i gospodarstvenicima na početku održavanja skupa inspirativnim riječima se obratio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

UPMC je institucija od nacionalnog značaja SAD-a te istodobno i najveći akademski medicinski centar u SAD-u. UPMC je osnovan 1893. godine, a trenutno zapošljava 92.000 djelatnika, od toga 5.000 liječnika. Godišnji proračun bolnice je $26 milijardi, a u lancu UPMC-a je ukupno 40 bolnica s 8.400 kreveta. UPMC usko surađuje sa Sveučilištem Pittsburgh na kojem studira 32.000 studenata i na kojem radi 7.500 djelatnika. Sa Sveučilišta Pittsburg dolazi i troje dobitnika Nobelovove nagrade: prof. Phlip Hench (otkriće hormona kore nadbubrežne žlijezde), prof. Paul Lauterbur (izum magnetske rezonancije) i Wangari Maathai (za doprinos svjetskom miru). Povijesno gledajući, UPMC je ostavio golem trag na razvoj svjetske medicine u nizu područja poput transplantacijske kirurgije (prof. Thomas E. Starzi s UPMC-a se smatra „ocem moderne transplantacijske kirurgije”), radiološke dijagnostike (pri UPMC je razvijen prvi PET/CT u svijetu), sportske medicine, itd. Tijekom proteklih deset godina UPMC je u razvoj biomedicinskih znanosti uložio više od milijardu dolara, dok je samo u područje razvoja imunoterapije investirao više od 300 milijuna dolara.

Specijalna bolnica Sv. Katarina europski je centar izvrsnosti i predvodnik integracije personalizirane medicine u kliničku praksu. Službena je bolnica Hrvatske nogometne reprezentacije i Hrvatskog olimpijskog odbora te nastavna baza četiri medicinska fakulteta iz Hrvatske i inozemstva koja godišnje skrbi o više od 50.000 pacijenata iz Hrvatske i inozemstva. U radu kongresa koje suorganizira Specijalna bolnica Sveta Katarina do sada je sudjelovalo više od 6.000 znanstvenika, među kojima i 9 dobitnika Nobelove nagrade, ukupno iz 70-tak država.

„UPMC u suradnji sa prof.dr. Primorcem i Specijalnom bolnicom Sv. Katarina želi izgrađivati zdravstveni sustav budućnosti, koji integrira kliničku izvrsnost, nove tehnologije i obrazovne procese te inovacije kako bi pacijentima pružili što bolju moguću zdravstvenu skrb. Iznimno smo zadovoljni potpori na koju smo naišli u Hrvatskoj, počevši s američkim veleposlanstvom, Vladom Republike Hrvatske, Ministarstvom zdravstva, Krapinsko-zagorskom županijom i ostalim nadležnim institucijama“, kazao je Charles Bogosta, izvršni dopredsjednik University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), i predsjednik UPMC International.

„Iskreno vjerujem u strateško partnerstvo SAD-a i Hrvatske, a kongres u organizaciji ACAP-a snažan je doprinos tim nastojanjima. Partnerstvo s UPMC-om globalno snažno podiže konkurentnost hrvatskog zdravstva, omogućuje nove iskorake u području translacijske i personalizirane medicine, a sve na dobrobit našim pacijentima“, rekao je prof. dr. Dragan Primorac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:46