FINANCIRANJE

Vojko Braut: ‘Problem u ugovaranju linijskog prijevoza je nedovoljno državnog novca‘

Izrađene su tri studije kojima su utvrđene minimalna i održiva mreža linija te trošak izvedbe

Autotrolej/Ilustracija

 Zeljko Sop/Cropix/Cropix

Zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut ocijenio je u ponedjeljak da je problem u ugovaranju linijskog prijevoza u tome što država nije osigurala dovoljno novca.

Vojko Braut rekao je, odgovarajući na redovitoj tjednoj konferenciji za novinstvo Primorsko-goranske županije na pitanje novinara o najavi prosvjeda prijevoznika županijskoga linijskog prijevoza, da još nijedna županija u Hrvatskoj nije ugovorila linijski prijevoz kao javnu uslugu raspisivanjem natječaja prema propisima Europske unije.

"Primorsko-goranska županija pripremila je sve dokumente i materijale, ali je na oprezu zbog nedorečene regulative", istaknuo je.

Izrađene su tri studije kojima su utvrđene minimalna i održiva mreža linija te trošak izvedbe, koji se procjenjuje na devet milijuna za minimalnu i 30 milijuna kuna za održivu mrežu, ovisno o kretanju cijene energenata na tržištu, rekao je Braut.

Osim nedovoljnog novca za financiranje, problem je i dodjela državnog iznosa godinu po godinu, a županija je dužna potpisati ugovor s prijevoznikom na sedam godina, dodao je.

Izvijestio je da se očekuju detaljnije informacije o tom pitanju nakon dogovorenog sastanka u mjerodavnom ministarstvu.

Braut je rekao i kako nije točno da se javni prijevoz u Primorsko-goranskoj županiji ne sufinancira. Po 10 milijuna kuna osigurano je za otočni prijevoz i prijevoz učenika, od kojih je dio i u Gorskom kotaru, rekao je, dodajući da je u županijskom proračunu za 2022. godinu predviđeno tri milijuna kuna za održivost javnog prijevoza na području gradova i općina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2023 09:57