PITANJE OBUKE

Vojni analitičar Tabak: ‘Mlade ništa ne košta da odu u Sloveniju raditi umjesto da se bave prisilnim kampiranjem‘

‘Obrazovno i informativno djelovanje nema veze s popunom vojske i to je nešto što se kod nas isprepliće i namjerno miješa‘, rekao je Tabak

Igor Tabak

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Vojni analitičar Igor Tabak rekao je u ponedjeljak tijekom gostovanja u emisiji "Newsroom" N1 televizije da određeni politički akteri svakih par godina plasiraju ideju o uvođenju vojnog roka u Hrvatskoj, ali da se ona odbije od vladajućih i Ministarstva obrane. "Uvijek stane na istome, stavovima da je tema komplicirana, da bi to bilo skupo te da će se razmotriti, a na kraju se ništa ne objavi. Onda opet marginalci počnu pričati o potrebi uvođenja obveznog služenja vojne obveze", rekao je Tabak.

"Taj sustav je imao raznih problema o kojim zagovaratelji ne pričaju jer cijela stvar je u svom najboljem trenutku bila dosta kaotična i obilježena raznim problemima koje se riješilo zamrzavanjem i prekidanjem čitave priče, a ne reformom", dodao je vojni analitičar.

Tabak je odgovorio na pitanje je li uvođenje vojnog roka jamac veće razine sigurnosti Hrvatske. "Jedno je popuna oružanih snaga, popuna ljudstvom kroz dragovoljno služenje i onda ulazak u profesionalni sastav Republike Hrvatska. To je jedna tema i ta tema ima velikih problema. Druga stvar je širenje kulture nacionalne sigurnosti, dizanje dojma o ugrozama i o mogućim odgovorima na njih. Obrazovno i informativno djelovanje nema veze s popunom vojske i to je nešto što se kod nas isprepliće i namjerno miješa", rekao je Tabak za N1 televiziju.

"To je posljedica općeg nebavljenja javnosti, a posebno politike ni obranom, nacionalnom sigurnošću, sigurnošću općenito. Sve se skupa kod nas već godinama radi prigodno, predizborno, napamet. To su situacije kod kojih je normalno da razni umirovljenici raspravljaju kako bi vojska trebala odgajati mlade ljude, naravno prisilno i sve to bi se trebalo raditi na način koji sliči na jugoslavenske sustave. Taj sustav nije bio bez veze, mi smo ga jako brzo razmontirali što nije bilo pametno, a sada se suočavamo s posljedicama koje bi se prigodno htjelo okrenuti prisilnom mjerom. Mlade ljudi ništa ne košta da odu u Sloveniju i dalje, da odu raditi umjesto da se bave prisilnim kampiranjem ili tečajevima", zaključio je Tabak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:02