MORH-OV CJENIK USLUGA

Vojska na tržištu: za 20.000 šalju grah i bend, a za 4300 kuna i tenk!

Vojska će sada moći naplaćivati i iznajmljivanje kanadera tijekom sezone požara
 Cropix

ZAGREB - Nekoliko stotina stranih vojnika stiglo je na vojni poligon na Slunju. U Hrvatskoj će ostati deset dana kako bi proveli nekoliko zahtjevnih vojnih vježbi.

Posebna odluka

Stigli su samo s osobnim naoružanjem. Tenkove, helikoptere, borbene avione, streljivo, smještaj i hranu iznajmili su od Hrvatske vojske. Naime, MORH je nedavno po prvi put napravio cjenik troškova obavljanja vojnih vježbi i vojnih operacija u Hrvatskoj, te iznajmljivanja vojnih usluga i sredstava pravnim i fizičkim osobama izvan vojnog sustava. Odluka zajedno s cjenikom donijeta je 25. ožujka.

Prema cjeniku iznajmljivanje tenkova T 55, T 72 ili M 84 za vojne vježbe je 4300 kn po danu, a MIG-a 21 s vučnom metom 20 tisuća kuna po izlazu.

Cjenik će MORH-u omogućiti naplatu usluge iznajmljivanja poligona, oružja, streljiva, smještaja, gašenja požara iz zraka, medicinskih letova, ali i pružanje usluga kuhanja vojnog graha ili gulaša na svečanostima u organizaciji civilnih institucija, što do sada nisu bili u mogućnosti. U MORH-u kažu da cijene pokrivaju stvarne i osnovne troškove te amortizaciju, bez ikakvog komercijalnog prihoda. Za svako angažiranje sredstava Oružanih snaga potrebna je posebna odluka.

Za filmske setove

Iako civilne osobe mogu pojedinačno zatražiti primjerice kuhanje graha i angažman vojnog orkestra za svoje veselice, to im zasigurno neće biti odobreno. No, moguće je iznajmljivanje naoružanja, odora, manevarskog streljiva za snimanje filmova ili reklama, ili angažman transportnih helikoptera za prijevoz velikih tereta.

Ovaj cjenik omogućuje i naplatu usluga angažmana vojnih snaga u inozemstvu. Primjerice protupožarnih aviona. Sat korištenja kanadera s posadom za gašenje požara je 43 tisuće kuna. MORH će moći ispostavljati i račune za medicinske letove Ministarstvu zdravstva.

Već naplatili 20.000 kn

Cijena sata takvog leta je 20 tisuća kuna. MORH je u dva mjeseca primjene ovog cjenika već naplatio 20 tisuća kuna, a fakturirani su i troškovi za najam dvorane te boravka stranih vojnika u Hrvatskoj u njihovom prolasku na Kosovo.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:14