OŠTRA KONKURENCIJA

'VOLIMO KADA SU SESTRE U PRIPIJENOM' Ministar Varga pobijedio na 'Stupu srama' s najseksističkijom izjavom, evo kome je oteo pobjedu

Osijek, 051114.Sinisa Varga ministar zdravlja posjetio je KBC Osijek gdje se susreo sa upravom bolnice nakon cega je obisao novu salu za koronarografiju vrijednu 10. milijuna kuna.Na fotografiji: Sinisa Varga ministar zdravlja.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / copyrighted

ZAGREB - Ministar zdravlja Siniša Varga odnio je neslavnu pobjedu za izboru za Stupu srama za najseksističkiju izjavu političara i političarki u razdoblju od svibnja 2013. do studenog 2015., što ga je uoči parlamentarnih izbora proveo Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI)

U akciji koju je organizirao CESI, hrvatske građanke i građani odabrali su kao najseksističkiju, između šest ponuđenih, Varginu izjavu „Volimo kada su sestre u pripijenom". Varga ju je izrekao u veljači ove godine na Svjetski dan bolesnika, na dodjeli zahvalnica najliječnici i najsestri Udruge hrvatskih pacijenata.

Drugo mjesto na Stupu srama zauzeo je saborski zastupnik HDZ-a Dujomir Marasović izjavom: "Politika je težak, rudarski posao, žene neće u politiku jer je to teško, jer ne mogu biti kod kuće s djecom, jer moraju zapostaviti obitelj."

Treće mjesto pripalo je zagrebačkom gradonačelniku Milan Bandiću za izjavu: "Ovo je prva faza uređenja Dolca. To je šminkanje. To je kao kad se cura ide udavati pa je nije Bog obdario nekom vrijednošću, ali hoće ostaviti dojam uredne dame, a ima i takvih. To je samo ona vanjska fasada - namaže se, a baš unutra nije najbolje. Ali prođe."

Hrvatski građani i građanke prepoznale su izjavu ministra Varge kao 'svakodnevni seksizam' kojem su žene izložene te su mu odlučile reći dosta, kažu iz CESI-ja, koji organiziraju Stup srama od 2007. godine s namjerom javnog prozivanja političkih stranaka koje ignoriraju uravnoteženu zastupljenost od najmanje 40 posto oba spola na kandidacijskim listama.

Gotovo da nema parlamentarne političke opcije koja se u protekla četiri izborna ciklusa (dva lokalna i dva nacionalna) nije našla na Stupu srama, kažu.

Do sada su se trajno na Stup srama svojim izjavama upisali Anto Kovačević, Vjekoslav Marochini, Vladimir Šeks i Zoran Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:15