OD IZVORA DO MORA

Volonteri u Makarskoj: U prvoj ovogodišnjoj akciji čišćenja prikupljeno više od 15 tona otpada

Projekt Od izvora do mora Coca-Cola je pokrenula 2018. godine

Čišćenje u Makarskoj

 Ivo Ravlic/Cropix

Prva akcija čišćenja u sklopu velikog ekološkog projekta Od izvora do mora održana je prošlu subotu, 15. travnja u Makarskoj, a više od 80 volontera na području makarskog poluotoka Sveti Petar prikupilo je više od 15 tona otpada.

Poluotok Sveti Petar koji dijeli Makarsku na dva dijela, čistio se uz potporu Makarskog komunalca, Hrvatskih šuma, HGSS Stanice Makarska, DVD-a Makarska, Javne vatrogasne postrojbe Grada Makarske, Crvenog križa Makarska, Parka prirode Biokovo i mnogobrojnih ekološki osviještenih građana. U cjelodnevnu akciju uključili su se i visinski penjači, a za izvlačenje otpada iz šume korišteno je vozilo HGSS-a.

image

Čišćenje u Makarskoj

Ivo Ravlic/Cropix
image

Zelena čistka u Makarskoj

Ivo Ravlic/Cropix
image

Gradonacelnik Zoran Paunović i predsjednik DVD Makarska Vanja Vranješ

Ivo Ravlic/Cropix

Akcije uklanjanja otpada iz prirode zadaća je gradova koji su se prijavili na ovogodišnji natječaj Od izvora do mora u organizaciji Coca-Cole, Konzuma, Jutarnjeg lista i Udruge gradova. Naime, projekt Od izvora do mora Coca-Cola je pokrenula 2018. godine kako bi skrenula pozornost na važnost odgovornoga odlaganja ambalažnog otpada i čuvanja vodnoga bogatstva te promicala odgovorno ponašanje i brigu o okolišu a pogotovo o područjima uz vode – rijeke, jezera i Jadransko more. U posljednjim dvjema godinama na području Lijepe naše iz prirode je u sklopu projekta Od izvora do mora uklonjeno gotovo 40 tona ambalažnoga otpada, a u akcijama čišćenja sudjelovalo je gotovo 1400 volontera.

Uz čišćenje okoliša, ove godine Od izvora do mora ima naglasak na urbanom pošumljavanju - sadnji drveća u gradovima, čime se nastoji doprinijeti apsorpciji ugljikova dioksida i snižavanju temperature zraka u urbanim sredinama. Organizatori su osigurali fond nagrada u ukupnom iznosu do 42.000 eura namijenjen za nabavku sadnica stabala, pa osim što će ove godine gradovi kandidati očistiti okoliš od otpada, dobit će i priliku za dodatno ozelenjivanje svoga područja.

image

Pripreme za čišćenje

Ivo Ravlic/Cropix
image

Pripreme za čišćenje

Ivo Ravlic/Cropix
image

Čišćenje u Makarskoj

Ivo Ravlic/Cropix
image

Čišćenje u Makarskoj

Ivo Ravlic/Cropix
image

Čišćenje u Makarskoj

Ivo Ravlic/Cropix

Od izvora do mora dio je dugoročnoga plana Svijet bez otpada, kojim se tvrtka Coca-Cola, među ostalim, obvezala da će do 2030. godine prikupiti i reciklirati količinu boca i limenka koja odgovara onoj koju stavlja na tržište i da će udio recikliranih materijala u primarnoj ambalaži biti najmanje 50 posto. Također, do 2025. godine sva primarna ambalaža moći će se u potpunosti reciklirati. U proteklih 10 godina samo uporabom lakših boca Coca-Cola je na hrvatskom tržištu smanjila ukupnu uporabu plastike za četvrtinu.

28 hrvatskih gradova sudjeluje u akciji

Čak 28 hrvatskih gradova prijavilo se na natječaj Od izvora do mora za 2023., a svi gradovi kandidati obvezni su do 31. svibnja organizirati i održati jednodnevne akcije čišćenja ambalažnog i drugog otpada na svom području.

Akcije uklanjanja ambalažnog otpada odvijaju se u suradnji s lokalnim nevladinim udrugama i građanima volonterima, a za predstojeći vikend akcije je najavilo još 11 hrvatskih gradova – Zlatar, Crikvenica, Varaždin, Virovitica, Ludbreg, Zabok, Koprivnica, Daruvar, Ivanec, Bjelovar i Lipik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:05