CENTAR IZVRSNOSTI

Von der Leyen i Plenković u novom vatrogasnom centru: ‘Nema bolje upotrebe EU sredstava od ovoga‘

Hrvatski premijer i šefica EK obišli su Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva

Andrej Plenković i Ursula von der Leyen u posjetu regionalnom središtu za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva

 Vlada RH

Nema boljeg načina za iskorištavanje europskih sredstava od ovoga, rekla je u četvrtak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u Vučevici kraj Splita gdje je s premijerom Andrejem Plenkovićem posjetila novo Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva.

Taj centar izvrsnosti, vrijedan 11,5 milijuna eura, provodi se u okviru projekta Firespill, u programu prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska koji okuplja 14 partnera iz dviju zemalja. Ambicija mu je postati europski centar za obuku i izvrsnost vatrogasaca.

image
Vlada RH

Izgrađena je njegova prva faza koja uključuje središnju zgradu i poligone za obuku, a u budućnosti će se proširiti i na zgradu sa smještajima te drugim poligonima, između ostalog i za obuku za incidente na moru.

„Europska sredstva ne mogu se bolje iskoristiti nego za financiranje jednog vatrogasnog vježbališta”, rekla je von der Leyen koja je ranije u Splitu sudjelovala na skupu Europske pučke stranke.

image
Vlada RH

„Ovo je Europa koja živi i djeluje”, kazala je Njemica, pa govorila o dugoj tradiciji vatrogastva u svojoj Donjoj Saskoj zbog koje zna „društvenu ulogu koju vatrogasci imaju u svakoj maloj općini i naselju”.

„To se ne može obuhvatiti riječima i to je upravo ono što drži naša društva zajedno”.

Predsjednica Europske komisije zahvalila je Hrvatskoj što pomaže drugim državama tijekom katastrofa, naglasivši kako je „u svim tim poteškoćama lijepo kad se pojavi europski duh”.

image
Vlada RH

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasio je kako su hrvatski vatrogasci, njih 150 tisuća, od kojih je 22 tisuće žena, danas kapacitirani da pomažu u cijeloj Europi.

Naglasio je kako je Hrvatska ove godine tri puta pomagala Grčkoj, a proteklih godina je pomagala i zemljama poput Slovenije, Portugala, Turske, Bosne i Hercegovine i Izraela.

image
Vlada RH

„Gdje je potrebno, mi pomažemo”, poručio je Tucaković i zamolio von der Leyen da organizira sastanak vatrogasaca na europskoj razini.

Plenković je govorio kako vlada ima snažnu suradnju i razumijevanje s vatrogascima te da je stoga učinila ogromne financijske i institucionalne iskorake kako bi se poboljšao njihov status.

image
Vlada RH
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:44