POSLALI GA U SAMOIZOLACIJU

Vozač kamiona koji dvaput tjedno ide u Italiju: 'Ovim tempom, s 40 vozača u firmi, moći ćemo voziti još dva tjedna dok svi ne završimo na bolovanju'

 Matija Djanješić / CROPIX

Na ulaznim vratima zgrade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Rijeci stoji obavijest na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, s brojem mobitela dežurnog epidemiologa kojeg trebaju zvati svi koji su nedavno boravili u zemljama zahvaćenima zarazom korona virusom: Kini, Južnoj Koreji, Iranu, Singapuru, Hong Kongu, Japanu...

Među njima samo je jedna europska zemlja, Italija, i to s četiri regije na sjeveru: Lombardijom, Venetom, Pijemontom i Emilia-Romagnom. Svi koji su u tim zemljama i tim talijanskim regijama bili nakon 19. veljače, dužni su se javiti dežurnom epidemiologu koji s njima razgovara u za te svrhe postavljenom šatoru ispred zgrade NZZJZ.

Redovna tura

Petak je, 15 sati, prekrasan sunčan dan, a u šatoru epidemiologinja s maskom na licu razgovara s čovjekom koji također ima masku na licu. Svatko sjedi sa svoje strane stola, on ispunjava upitnik, a ona mu mjeri temperaturu prislanjanjem uređaja na čelo. Na stolu su računalo i printer, u kutu prijenosna peć. Šator je tu da se potencijalno zaraženi ne bi miješali s ljudima koji nekim drugim poslom dolaze u zgradu NZZJZ u kojoj se inače vadi krv, nose uzorci mokraće ili stolice na analizu.

Zbog Kine, Japana ili Hong Konga ne dolazi praktički nitko. S Italijom je sasvim druga priča, puno je Riječana egzistencijalno vezano za tu državu.

- Došao sam jer sam u srijedu bio u regiji Veneto. Vozač sam kamiona, i to je moja redovna tura, dva puta tjedno - kaže nam Damir Žiković, 59-godišnjak kojeg smo presreli nakon izlaska iz šatora.

Na licu mu je zaštitna maska koju uskoro skida, u ruci druga koju mu je netom dala liječnica. Ima i papire, formular s granice, s datumom 26. veljače, i rješenje o bolovanju, odnosno samoizolaciji koje mu je izdano u šatoru.

Kod kuće će, zajedno sa suprugom, morati biti do 10. ožujka, svakodnevno mjeriti temperaturu i redovito se telefonski javljati dežurnom epidemiologu, a ako se u tom razdoblju pojave respiratorni problemi, završit će u KBC-u u izolaciji. Simptoma trenutačno nema, a temperatura mu je 36,6 stupnjeva Celzijevih.

Broj raste iz dana u dan

- Što će gazda reći? Ne znam, sada ću ga zvati, mislim da to i očekuje. Imamo već jednog vozača iz Slovenije koji je u samoizolaciji. Vozim rezervne dijelove za Hondu. Ovim tempom, s 40 vozača u tvrtki, moći ćemo voziti još dva tjedna dok svi ne završimo na bolovanju - govori.

Ovim pregledom Damir Žiković pridružio se skupini osoba u samoizolaciji koje su pod nadzorom epidemiologa, a njihov je broj u Primorsko-goranskoj županiji do petka dosegnuo 150 i raste iz dana u dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:18