TRAGEDIJA KOD NOVSKE

Vozač kamiona koji je usmrtio dvije curice i ženu na odmorištu osuđen na šest godina zatvora

Premda nije smio sjedati za volan nakon primljene injekcije, vozač je napravio suprotno od liječnikova prijedloga
Vozač kamiona
 Cropix

Zbog prometne nesreće u kojoj su u lipnju 2019. na odmorištu autoceste kod Novske preminule dvije 14-godišnjakinje, a kasnije od zadobivenih ozljeda i 28-godišnjakinja, na sisačkom Županijskom sudu u srijedu je nepravomoćno na šest godina zatvora osuđen vozač kamiona Ivan Filipović (61).

Iako je na početku suđenja priznao krivnju, izrazio žaljenje zbog nesreće te se ispričao roditeljima poginulih djevojčica iz Erduta Filipović je prije objave presude napustio zgradu suda pa je za njim izdan nalog za dovođenjem.

Kako je nepravomoćno osuđen na više od pet godina zatvora protiv Filipovića je odmah doneseno i novo rješenje o istražnom zatvoru u kojem će, nakon uhićenja, biti do pravomoćnosti presude, doznaje Hina na sisačkom Županijskom sudu.

Uz zatvorsku kaznu, u koju će mu se uračunati vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od lipnja 2019. do sredine siječnja prošle godine, Filipoviću je dosuđena i zaštitna mjera petogodišnje zabrane vožnje koja će stupiti na snagu nakon što odradi zatvorsku kaznu.

Iznoseći svoju obranu Filipović je kazao da prije nesreće zbog bolova u kralježnici primio injekciju te da je liječniku, koji ga je upozorio da tog dana ne vozi kamion, rekao da će na put krenuti tek idući dan. Dodao je i da ne zna kako se dogodila nesreća te kako je svjestan svoje odgovornosti.

Prema optužnici, Filipović je 7. lipnja 2019. autocestom A3 vozio tegljač s poluprikolicom umoran i pod utjecajem lijeka 'normabel', zbog čega nije bio sposoban sigurno upravljati vozilo.

''Pristavši da vožnjom u takvom stanju ugrozi druge sudionike u prometu, skrenuo je s autoceste na benzinsku postaju i odmorište Novska-sjever. Iako je brzina na odmorištu ograničena na 40 kilometara na sat, kamion se kretao 89 kilometara na sat, zbog čega je okrznuo vozilo Hrvatskih cesta i potom prošao pokraj benzinske postaje i odmorišta te je naletio na rubni kamen zbog čega je kamion usporio i naletio na dvije pješakinje koje su od siline udara odbačene na asfaltiranu površinu'', stoji u optužnici.

Filipović je potom pri istoj brzini udario u dvije 14-godišnjakinje iz Erduta koje su nakon udara podvučene ispred prednjeg dijela tegljača koji je u nastavku kretanja udario u parkirani automobil odbacivši ga na drugi automobil i u daljnjem kretanju prešao preko tijela 14-godišnjakinja. Filipović je potom tegljačem sletio s kolnika na zelenu površinu gdje se zaustavio.

Dvije 14-godišnjakinje su preminule na mjestu nesreće, a od ozljeda je u bolnici naknadno preminula i 28-godišnjakinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2023 00:36