BORBA ZA KOEFICIJENT

Vozači saniteta i medicinske sestre planiraju štrajk i ustavnu tužbu protiv države

Smatraju da se u Ministarstvu zdravstva krši Ustav i da je jedan dio vozača i medicinskih sestara u sanitetu diskriminiran

Konferencija za medije vozača saniteta koji podižu ustavnu tužbu smatrajući da su potplaćeni u odnosu na vozač Hitne pomoći.

 Zeljko Puhovski/Cropix

Više od 700 vozača saniteta i 300 medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu planira štrajk i podizanje ustavne tužbe protiv Ministarstva zdravstva, piše HRT.

image

Prosvjed

Zeljko Puhovski/Cropix

Na konferenciji ispred bolnice Dubrava rekli su da su njihovi problemi počeli 2011., kada su vozači hitne službe i saniteta razdvojeni nakon čega je vozačima i tehničarima saniteta u nekim županijama, zbog manjeg koeficijenta, plaća smanjena za 1000 do 1500 kuna.

Spremni su, kažu, podnijeti ustavnu tužbu protiv Ministarstva zdravstva RH jer smatraju da se u Ministarstvu zdravstva krši Ustav i da je jedan dio vozača i medicinskih sestara u sanitetu diskriminiran.

Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik i voditelj saniteta u Sindikatu medicinskih sestara i tehničara objasnio je zašto:

image

Vladimir Markuš

Zeljko Puhovski/Cropix

- Naši problemi počinju s reformom 2011., kada jedan dio vozača saniteta, tu mislim i na medicinske sestre i tehničare, ostaju na koeficijentu 0,95. Dakle, oni ostaju na postojećem koeficijentu, dok se drugom dijelu saniteta skida koeficijent i stavlja nas se na koeficijent 0,77. Smatramo da je takav odnos diskriminirajući za nas vozače saniteta koji smo maknuti s našeg koeficijenta na kojem smo bili i na taj način smo mi oštećeni za svoja primanja koja se kreću na mjesečnoj bazi od 1000 do 1500 kuna, rekao je.

Sve ovo vrijeme, nastavio je, pokušavaju Ministarstvu zdravstva iznijeti problematiku i doći do rješenja, no u tome - kažu - do danas nisu uspjeli. Iz Ministarstva su dobili odgovor da budu strpljivi i da će problem biti riješen.

- Nedopustivo je da netko danas za isti posao koji obavlja dobiva manju plaću, poručio je Markuš, dodavši kako su, nakon što s ministarstvom nisu uspjeli pronaći rješenje, u veljači ove godine najavili štrajk. Ministarstvo se, nastavio je, obvezalo da će u roku od najkraće tri mjeseca riješiti njihov problem.

image

Prosvjed

Zeljko Puhovski/Cropix

- Taj rok je bio 15.7., nisu napravili ništa - zaključio je, dodavši kako se osjećaju poniženima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:24