NEZADOVOLJNI

Vozači Saniteta od utorka u bijelom štrajku, vozit će isključivo i samo prema pravilniku

Problem, kažu, traje od 2011. razdvajanjem Hitne i Saniteta te napominju kako je Sanitetu oduzet koeficijent 0.95 i dodijeljen 0.776
 Niksa Stipanicev/CROPIX

Više od 700 vozača saniteta zbog, kako navode, nezakonito oduzetog koeficijenta, neisplate posebne nagrade za skrb covid-19 pacijenata i drugoga od utorka, 16. veljače, organiziraju bijeli štrajk.

- Vozači Saniteta i sindikati zbog nezakonito oduzetog koeficijenta, neisplate posebne nagrade za skrb covid-19 pacijenata, obavljanjem poslova iz djelatnosti Hitne medicine u sanitetima širom Hrvatske, što je zakonski zabranjeno, neprepoznavanja vozača i sestre/tehničara u Sanitetu od strane sustava zdravstva te konstantnog marginaliziranja organiziraju u utorak bijeli štrajk u sanitetskim prijevozima diljem Hrvatske - navode organizatori štrajka Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno.

Poručuju kako će, iako je u Ministarstvu usuglašeno povećanje koeficijenta, dok se to zaista i ne dogodi, voziti isključivo i samo prema pravilniku.

Napominju kako vožnja po pravilniku, koji ne funkcionira u praksi za pacijente, znači da se prijevozi naručuju 24 sata unaprijed do 150 kilometara, od 150 kilometara 48 sati unaprijed, a prestaje i kršenje prometnih propisa, voze bez svjetlosne i zvučne signalizacije.

Otpusti s odjela bolnica naručuju se 24 sata unaprijed, ističu i dodaju kako se premještaji između bolnica s ili bez sestre/tehničara naručuju 24 sata unaprijed.

Naglašavaju kako se prati i tehnička ispravnost vozila te da će se u vozilu prevoziti onoliki broj pacijenata koji je propisan tehničkim karakteristikama vozila.

Iznimno, radi trenutne covid situacije, u danu će se voziti covid pacijenti u bolnicu, napominju.

Vozači podsjećaju kako problem traje od 2011. godine razdvajanjem Hitne i Saniteta te napominju kako je Sanitetu oduzet koeficijent 0.95 i dodijeljen 0.776.

Tvrde kako rade protuzakonito hitne prijevoze i navode da im se prijeti sankcijama ako ne žele kršiti Zakon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 13:19