NEZADOVOLJNI PLAĆAMA

Vozači saniteta u osam županija štrajkaju dok se ne ispune njihovi zahtjevi: Rade s 30 posto kapaciteta

- Čekamo da nas na razgovor pozove ministar zdravstva Vili Beroš jer mi smo uvijek za dijalog, poručuju

Prosvjed vozača saniteta

 Goran Mehkek/Cropix

Oko 400 vozači sanitetskih vozila u osam županija od jutra su u štrajku koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, a do tada će raditi s 30 posto kapaciteta, saznajemo od sindikalnog povjerenika Vladimira Markuša. Razlog štrajka su manji koeficijenti vozača saniteta u odnosu na vozače hitne pomoći, što dovodi do razlike u plaćama do čak 1500 kuna mjesečno.

image

Prosvjed vozača saniteta

Goran Mehkek/Cropix

Štrajkaju vozači saniteta u Šibensko-kninskoj, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj odnosno tamo gdje je sanitet pod nadležnošću domova zdravlja, ali ne i u onima u kojima je ta djelatnost u nadležnosti Zavoda za hitnu pomoć, kao primjerice u Zagrebu.

image

Prosvjed vozača saniteta

Goran Mehkek/Cropix

"Čekamo da nas na razgovor pozove ministar zdravstva Vili Beroš jer mi smo uvijek za dijalog premda se ne nadamo previše. Naime, dopisom iz Ministarstva zdravstva poručeno nam je nakon presice prošlog tjedna pred KB-om Dubrava da 'mi nismo njihovi djelatnici'. Čiji smo onda? Moguće ministra prometa Olega Butkovića...", pita se Markuš. Naglašava da su ih u štrajk gurnuli oni koji nisu napravili ništa premda su obećavali od ministra do državnog tajnika Tomislava Dulibića i šefice pravne službe Marije Pećanac.

image

Prosvjed vozača saniteta

Goran Mehkek/Cropix

"Radit ćemo samo ono što je hitno, poput primjerice prijevoza onkoloških pacijenata, onih koji moraju na dijalizu ili su naručeni za operacije, što znači da zdravlje građana nije ugroženo. Ovaj problem traje već 10 godina i nikako se ne rješava. Mi smo sad odlučili da je vrijeme da se konačno mora naći rješenje. Moglo bi nam se pridružiti i oko 300 do 400 medicinskih tehničara i sestara koji rade u sanitetskom prijevozu, a koji su također zakinuti u primanjima", kaže Markuš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:07