NOVITETI

VOZAČKI ISPITI U HRVATSKOJ ĆE SE USKORO POLAGATI NA DRUGAČIJI NAČIN Sve će se odvijati uz nadzor prometnih kamera

Ilustracija
 Davor Pongračić / Hanza Media

Hrvatski autoklub odlučio je uvesti neke promjene kod polaganja vozačkog ispita. Tako su uvođenjem novih tehnoloških rješenja brojnim budućim vozačima olakšali muke, a sada najavljuju i da će uskoro u polaganje vozačkih ispita biti uključene i prometne kamere, javlja Glas Slavonije.

- Od 2. siječnja 2019. Hrvatski autoklub kao ovlaštena stručna organizacija u skladu s člankom 206. Zakona o sigurnosti prometa na cestama u proces provedbe vozačkih ispita uveo je nova tehnološka rješenja. U procesu provedbe vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta počeo je koristiti programsku aplikaciju s tablet-uređajem. Svrha uvođenja novih tehnoloških rješenja, a u ovom slučaju programske aplikacije s tablet-uređajem, višestruko je pozitivna. U želji da pratimo trendove novih tehnoloških rješenja, a prvenstveno proces digitalizacije, glavna je namjera bila unaprijediti postojeće standarde provedbe vozačkih ispita. Također, namjera je pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Stoga, nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a/HAK-a u obliku e-Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što će znatno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja vozačke dozvole. Osim toga, svrha je i smanjenje postojeće dokumentacije koja prati proces provedbe vozačkih ispita, kao i administrativnih poslova vezanih uz proces provedbe vozačkih ispita, poručili su iz HAK-a i dodali da je krajnji cilj veća transparentnost procesa provedbe vozačkih ispita.

Na taj bi način došlo do objektivnije procjene i ocjene stečenih znanja u stvarnim uvjetuima odvijanja prometa. Ispitivači bi tijekom provedbe ispita tako imali ujednačene kriterije, dok bi kandidati bili kvalitetnije osposobljeni, pripremljeniji, a i sigurnost na cesti bila bi veća.

- Uvođenje prometnih kamera za snimanje tijeka provedbe vozačkog ispita ispred vozila iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom planirano je u drugoj fazi. Budući da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a koji sadrži odredbe vezane uz audiosnimanje i videosnimanje tehničkim uređajima u svrhu ujednačavanja standarda i kriterija provedbe vozačkih ispita stupio na snagu 1. kolovoza prošle godine, počeo je teći rok za pripremu i implementaciju sustava, dodaju iz HAK-a, piše Glas Slavonije.

Prema najnovijim podacima, u Hrvatskoj 377 autoškola obavlja djelatnost osposobljavanja kandidata za vozače, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U proteklom je razdoblju vozački ispit B kategorije položilo 85 posto kandidata, a prošle godine je 57.794 kandidata u zemlji položilo ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom za sve kategorije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:39