ISTRAGA ZAVRŠENA

Vozaču Hitne koji je pregazio maturante na Bundeku prijeti višegodišnji zatvor; vratio se na posao: ‘Sad je čuvar...‘

Tužiteljstvo je Maria Macana (62) optužilo za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, zakon za to predviđa višegodišnji zatvor

Mario Macan u pratnji policije doveden na ročište na Županijski sud u Velikoj Gorici gdje mu je, na prijedlog tužiteljstva, u lipnju 2023. dežurna sutkinja istrage odredila pritvor  

 Darko Tomas/Cropix

Intervenciju na novozagrebačkom Bundeku lanjskog 21. lipnja oko 21.30 sati do kraja života kao ogroman uteg nosit će vozač Hitne pomoći Mario Macan (62) kada je službenim vozilom iz nehaja udario troje 17-godišnjaka. S odmakom od devet mjeseci novozagrebačko Općinsko državno odvjetništvo je dovršilo istragu i protiv Macana podignulo optužnicu. Iz tužiteljstva za Jutarnji list kažu da je "optužnica podignuta 12. ožujka zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. st. 3 u vezi članka 215. st. 1 i 3." a za što zakon predviđa višegodišnji zatvor.

Riječ je o nesreći, podsjetimo, koja se dogodila s južne strane jezera Bundek kod spasilačkog tornja, gdje su djelatnici Hitne pomoći pružali u svom vozilu liječničku pomoć maloljetnoj osobi zbog sumnje na intoksikaciju.
Po završetku pružene pomoć i netom nakon pokretanja vozila Hitne Macan je, prema prijavi, propustio primijeniti dužnu pažnju i obaviti nužne provjere prilikom kretanja vozilom u neposrednoj blizini većeg broja osoba mlađe dobi na travnato-zemljanoj površini. I uslijed toga je prednjim dijelom naletio na troje tinejdžera koji su u tom trenutku sjedili i ležali na prostirci na travi. Srednjoškolci su završili u bolnici s ozljedama, a Macan je u svojoj obrani, kako smo već pisali, rekao da nikoga nije imao namjeru pregaziti i da djecu, koja su bila odjevena u tamnu odjeću, vidio nije jer je bio mrak.

image

Prosvjed podrške za puštanje pritvorenog vozača Hitne iz Remetinca

Hitna Uživo 194/

- Vozio sam najviše tri kilometra na sat. Kretao sam se uz brdo s donje šetnice prema gornjoj i nisam dodavao gas kako ne bih proklizao. Stalno sam gledao ispred sebe, no oko mjesta gdje smo bili parkirali nije uopće bilo ljudi. Svjetla na Hitnoj pomoći su bila upaljena no nisam palio rotirke i sirene jer za to nisam imao odobrenje liječnika. Smotao sam kotače udesno, napravio puni krug te krenuo uzbrdo. Prošao sam možda sedam metara kada sam začuo zvuk pucanja ispod vozila. Mislio sam da sam zgazio neku plastičnu bocu ili kutiju. Zaustavio sam kola i izašao vani. Na pola metra bočno uz desnu stranu vozila ležalo je tijelo mladića, te nisam niti isprva mislio da sam ga ja pregazio. Krenuo sam dalje prema prednjem dijelu vozila i tek tada sam vidio da se ispod kombija nalaze dvije djevojke koje su tada počele vrištati – ispričao je u tužiteljstvu nakon uhićenja Macan istaknuvši da je zatim viknuo tehničaru da je zgazio djecu. Uočio je potom, kazao je još, kako se jedna djevojka sama izvukla ispod auta, a zatim su pomicali vozilo da izvuku i drugu djevojku. Najednom je jedna od djevojaka počela vikati da pomognu mladiću, a njegovo stanje, tvrdio je Macan, nisu povezali tad s gaženjem jer na tijelu mladića nisu uočili nikakve ozljede osim ogrebotina na obrazu.

image

Mario Macan na radnom mjestu Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba

Ivana Nobilo/Cropix

Tužiteljstvo je za njega zatražilo potom određivanje istražnog zatvora, a dežurna sutkinja velikogoričkog Županijskog suda mu je isti i odredila zbog opasnosti od ponavljanja djela pa je završio u Remetincu. Odmah nakon njegova pritvaranja njegovi kolege ‘hitnjaci‘ i građani su se digli na noge pa je 29. lipnja ispred zatvora Remetinec održan veliki skup podrške u organizaciji udruge Hitna uživo 194. Dan kasnije vidno utučeni Macan je pušten iz pritvora uz mjere opreza.

Njegov odvjetnik Marin Ivanović kaže za Jutarnji list da optužnicu još zaprimili nisu nego da su nedavno dobili obavijest od suda da je istraga u navedenom slučaju okončana. Na upit kako je njegov branjenik i da li se možda vratio na posao Ivanović kaže je svjestan težine situacije u kojoj se našao.

- Bio je neko vrijeme na bolovanju i završio je potrebnu psihoterapiju. Vratio se na posao te mu je dodijeljen posao zaštitara u kućici. Čuva vozila. Ne vozi ih. I nada se da će do kraja godine steći uvjete za mirovinu. Inače, u njegovu slučaju i dalje je na snazi privremena mjera, oduzeta mu je vozačka i nema nikakve namjere tražiti prekid te mjere. Čovjeku nije do vožnje više. Svjestan je da su se pod njegovim službenim vozilom teškim preko tri tone našle dvije djevojčice. I fala bogu da nije došlo do težih ozljeda. I u cijelom slučaju to je jedina Macanova utjeha. S tim što se dogodilo treba živjeti, a ja ne mogu ni zamisliti kako sve to on podnosi iz dana u dan. I sam je otac, a na radnim zadaćama je intervenirao u i nesrećama s teško unesrećenom djecom i itekako dobro zna posljedice – rekao je kratko za Jutarnji odvjetnik Ivanović.

image

Park jezero Bundek i vozila Hitne pomoći

Damir Krajac/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 07:26