LUNA ROSSA

VRAG U HRVATSKOJ JEDRI NA PRADI Najbolji jedriličari stižu na našu obalu, pokušat će Italiji donijeti prvi America’s Cup u povijesti

 
Patrizio Bertelli
 LUNA ROSSA / Carlo Borlenghi

U iduća dva mjeseca hrvatskim će morem jedriti neki od najboljih jedriličara. Na našu obalu stiže Luna Rossa, serija regata na kojoj će se odabrati posada za pokušaj prvog osvajanja America’s Cupa u povijesti.

Sve je počelo jedne večeri. U uredu blizu milanske katedrale, 3. veljače 1997. godine. Sadašnji izvršni direktor Prada grupe Patrizio Bertelli i dizajner brodova Germán Frers odlučili su ući u najstarije svjetsko jedriličarsko natjecanje. U nekoliko tjedana projekt je zaživio i Italija je dobila izazivača - Prada Challenge.

Kuma Miuccia Prada krstila je 1999. jedrilice pod nazivom Ita 45 i Ita 48, a 2000. godine osvojili su Louis Vuitton Cup i dobili priliku za America’s Cup. U Aucklandu su doživjeli katastrofu. Novozelanđani su ih pomeli 5-0, ali Talijani su od tada gotovo redoviti sudionici jednog od najelitnijih natjecanja na svijetu. Posljednje izdanje na Bermudi su propustili, ali imali su veliku ulogu u novozelandskom osvajanju Auld Muga. I financijski i tehnološki...

Zbog toga su postali izazivač za 2021. i dobili priliku da zajednički s Novim Zelandom pišu novi okvir pravila, a sa 65 milijuna eura Bertelli je kupio status glavnim sponzorima u regatama koje prethode America’s Cupu. Kako su u igri vratili jedrilice umjesto katamarana, tako je kao priprema za Auckland u prvi plan stigla klasa TP52, koja prvi put dolazi u Hrvatsku.

Auckland, New Zealand, 26-10-2012
Luna Rossa AC72 Launch
Patrizio Bertelli - Team Principal Luna Rossa Challenge 2013
© LUNA ROSSA / Carlo Borlenghi
LUNA ROSSA / Carlo Borlenghi
Patrizio Bertelli

Prepoznatljiva jedra s natpisom Prade vijorit će se šibenskim i zadarskim arhipelagom tijekom svibnja i lipnja. Luna Rossa na našu obalu dolazi s ciljem razvijanja posade koja će za tri godine pokušati Italiji donijeti prvi America’s Cup u povijesti. Tridesetak mladih jedriličara proći će svojevrstan test preživljavanja, a najbolji će jedriti u Aucklandu.

Predvodnik stvaranja ‘najboljeg od Italije’ je Francesco Bruni. Sicilijanac koji je u tri različite klase nastupio na trima Olimpijskim igrama, ali glavni forte su mu ipak krstaši i dvobojsko jedrenje.

- TP52 nije jedrilica kao AC 75, ali je u ovom trenutku najbliže tome. Konkurencija je opaka, a naš projekt će imati sjajan teambuilding, smatra Bruni.

Luna Rossi se već priključio i dvostruki osvajač America’s Cupa Australac James Spithill.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:34