REAGIRALA MAJKA

VRATILA SE NAKON DUGO VREMENA Opasna bolest ubija iznenada i brzo, spasili dječaka iz Omiša

Split, 100912.U tijeku je natjecaj za zaposljavanje u Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske zupanije.Na fotografiji: ambulanta hitne pomoci u KB Split.Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX / Tom Dubravec

Nedavni slučaj meningokokne sepse u dobroj je mjeri uzbunio stanovnike Omiša, a posebice roditelje čija djeca pohađaju Osnovnu školu “Josip Pupačić”, u kojoj se, u drugom razredu, i pojavio slučaj te opake bolesti, piše Slobodna Dalmacija .

Ipak, doc. prim. dr. sc. Anamarija Jurčev-Savičević, specijalistica epidemiolog, voditeljica odjela za nadzor nad tuberkulozom i drugim respiratornim infekcijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, smatra kako nije potrebno dizati paniku i širiti strah, poglavito jer su roditelji osmogodišnjeg dječaka na vrijeme reagirali i spriječili tragediju.

– Ovo je prvi slučaj meningokokne sepse nakon dugo vremena. U pravilu svake godine na području Splitsko-dalmatinske županije imamo nekoliko slučajeva meningitisa ili meningokokne sepse. U zadnjih pet godina na području Hrvatske u prosjeku je godišnje bilo 45 oboljenja od meningitisa ili sepse, od čega je nekoliko slučajeva bilo smrtonosnih. Međutim, ti se slučajevi najčešće ne šire na druge osobe. Najčešće obolijevaju djeca, i to ona sa specifičnom slabošću imunološkog sustava – kaže dr. Anamarija Jurčev-Savičević.

1. Visoka temperatura

Meningitis se pojavljuje s vrlo visokom temperaturom, lošim osjećanjem, gubljenjem apetita, glavoboljom, treskavicom, mučninom, povraćanjem i ukočenošću šije (oboljela osoba bradom ne može dotaknuti prsište), odnosno može doći i do poremećaja svijesti.

– Meningitis je zapravo upala moždane ovojnice, koja se razvija češće negoli sepsa, te su kod meningitisa bolje prognoze u ozdravljenje i preživljavanje, jer je smrtnost kudikamo manja nego kod sepse. Kod osoba oboljelih od meningitisa znaju ostati trajne posljedice, kao što su neke neurološke smetnje, gubitak sluha ili čak mentalna retardacija – objašnjava dr. Jurčev-Savičević.

2. Osip po čitavom tijelu

Meningokokna sepsa i fulminantna meningokokna sepsa (brzo progresivna sepsa) nastaju, pak, kada meningokok uđe u krv.

– One su puno opasnija oboljenja. Fulminantna meningokokna sepsa najčešće se javlja kod malene djece i smrtnost je izrazito velika, čak do 95 posto – kazuje dr. Jurčev-Savičević.

Za meningokoknu sepsu je uobičajeno i točkasto krvarenje po koži oboljele osobe.

– Najčešće se točkasto krvarenje pojavljuje po donjim udovima, odnosno potkoljenicama i po trupu. Ta krvarenja na pritisak ne blijede, a takva krvarenja kao na koži pojavljuju se i na unutarnjim organima i u sluznicama, pa oboljela osoba upravo od toga i umire, odnosno umire od zatajenja organa. I kod meningitisa i kod meningokokne sepse liječenje se provodi antibioticima i obvezno se mora provoditi u bolnici. Čim se utvrdi da je netko obolio od meningitisa ili meningokokne sepse, epidemiolozi izlaze na teren, kao i u ovom slučaju iz Omiša, i idu u “potragu” za osobama koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom.

Najčešće, kako je riječ o djeci, u kontaktu s njima budu članovi njihovih obitelji ili djeca iz vrtića ili škole. Tada se tim osobama, koje su kontaktirale s oboljelom osobom, uz preporuku epidemiologa, daje poseban antibiotik koji oni primaju dva dana. Inkubacija oboljenja je od dva do 10 dana, pa se i ono vrlo brzo pojavi kod nekog drugog ako se zarazio. Bolest se prenosi kapljičnim putem, govorom, pljuckanjem, ljubljenjem, sekretima iz usne šupljine i kapljicama iz dišnog sustava – upućuje dr. Jurčev-Savičević.

Meningokok u vanjskoj sredini vrlo brzo ugiba, pa se ne može prenijeti preko predmeta.

– Bolest se češće javlja zimi i u rano proljeće i tada uvijek možemo očekivati pojedinačne slučajeve. Inače, postoji i cjepivo protiv meningokoka, no kod nas se uvijek pojavljuje serogrupa B meningokoka, a za nju cjepivo ne postoji – zaključuje dr. Jurčev-Savičević, a prenosi Slobodna Dalmacija .

Nije više životno ugrožen

- Dječak iz Omiša dobro se oporavlja, više nije životno ugrožen, te je s Jedinice intenzivnog liječenja za djecu Klinike za dječje bolesti KBC-a premješten na Zarazni odjel KBC-a gdje se nastavlja liječenje – rekao nam je prof. dr. Marjan Saraga, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC-a Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:10