MINISTAR U SISKU

VRDOLJAK 'Ako se obistine prognoze MMF-a, razmislit ćemo o porezu na imovinu'

 Davor Pongracic / CROPIX

SISAK - Nije nama u HNS-u MMF dao stav o porezu na nekretnine, pa da ćemo sada nakon stava MMF-a o tome i mi odmah svoje mišljenje usklađivati s njihovim. Ako se obistine prognoze MMF o gospodarskom rastu u Hrvatskoj iduće godine, tada možemo početi razmišljati o uvođenju poreza na imovinu, ne, dakle, poreza na nekretnine. Rekao je ovo ministar Ivan Vrdoljak (HNS) u utorak u Sisku, gdje je otvorio pet novoizgrađenih spremnika nafte na Terminalu JANAF-a u Sisku.

Ministar je potvrdio da on ne vidi razlog zbog kojeg bi Vlada, odnosno njegovo ministarstvo trebalo određivati cijene naftnih derivata, kada je formula odavno poznata i Hrvatska je jedna od dvije europske zemlje koje na taj način određuju cijenu naftnih derivata. Nema razloga da tako bude dalje, rekao je ministar.

Otvarajaući u Sisku pet novih spremnika JANFA na Terminalu u Sisku, svaki zapremnine 80.000 tona, Vrdoljak je istaknuo je kako je ovaj događaj napokon jedan dobra gospodarska vijest u Hrvatskoj, jer su novi spremnici ne samo dokaz kako JANAF postaje najjači regionalni igrač u ovoj vrsti biznisa, nego da hrvatski inženjeri, hrvatske tvrtke, mogu napraviti odličan posao i primijeniti najsuvremenije tehnološka dostignuća.

Sada terminal u Sisku ima kapacitet spremnika od 500.000 tona, a u planu je izgradnja još dva spremnika, kako bi se ukupna zapremnina povećala na 560.000 prostornih metara, od toga 240.000 prostornih metara spremnika namijenjeno je za skladištenje obveznih zaliha nafte. JANAF je do sada u izgradnju spremnika u Sisku utrošio 414 milijuna kuna, a još veći spremnici grade se u Omišlju, a uskoro će biti otvoren ii i novi kapaciteti na Žitnjaku u Zagrebu, rekao je predsjednik Uprave JANAFA Dragan Kovačević.

Ministar Vrdoljak , govoreći o obnovi hrvatskih rafinerija, pa i one u Sisku, u susjedstvu Terminala JANAFA, koju MOL nije želio nikako obnavljati, rekao je kako je što se obnove rafinerijskih kapaciteta Hrvatska izgubila deset godina, jer da su rafinerije modernizirane, onda bi pozicija ne samo rafinerije Sisak, nego i cijele INE na regionalnom tržištu bila puno drugačija. Zato mi u ovom pregovorima s MOL-om ili s nekim drugim strateškim partnerom moramo jasno definirati što želimo od sisačke i riječke rafinerije. Rekao je da nema neslužbenih i tajnih sastanaka i pregovora predstavnika Vlade i MOL-a, jer je dosadašnja praksa pokazala kamo vode i kako završe tajni neslužbeni sastanci.

Ministar je odbio komentirati vijest o uhićenju Nadana Vidoševića.

- Neka Uskok radi svoj posao, rekao je Vrdoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:55