POLITIČKI PRIORITET

VRDOLJAK NAKON SASTANKA VLADAJUĆE KOALICIJE 'Divjak će uputiti dva zahtjeva za povećanjem plaća prosvjetnim djelatnicima'

 
Ivan Vrdoljak
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je u petak da će ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uputiti Vladi dva prijedloga za povećanjem plaća prosvjetnim djelatnicima.

"Uže vodstvo stranke održalo je još jedan od niza sastanaka i potvrdilo oduke središnjih tijela - Središnjeg odbora i Predsjedništva, da je reforma obrazovanja naša obaveza prema građanima i djeci. Dio reforme obrazovanja je i povećanje plaća za prosvjetne djelatnike i u prijedlogu rebalansa iz Ministarstva znanosti i obrazovanja bit će predloženo povećanje od dva posto. U prijedlogu proračuna za iduću godinu iz tog ministarstva bit će predloženo povećanje od četiri posto u dinamici koja će se uskladiti u Vladi", rekao je Vrdoljak novinarima nakon sastanka vladajuće koalicije. Dodao je da o tome s premijerom Andrejom Plenkovićem razgovara već četiri mjeseca.

Ističući kako je to politički prioritet, Vrdoljak je izrazio uvjerenje da će se za to naći riješenje.

"Na internom sastanku vodstva HNS-a smo sa ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak uskladili da iz njezinog ministarstva mora izaći na reblansu prijedlog od dva posto i na proračunu za iduću godinu prijedlog od povećanja za četiri posto", ponovio je.

Upitan za komentar izjave ministra financija Zdravka Marića kako nema novca za sve što traže učitelji i svi drugi za povećanje plaće, Vrdoljak je rekao da je reforma obrazovanja najveća reforma u zemlji od njezina osamostaljenja, obuhvaća oko 70.000 djelatnika, a dominantno je u zadnje dvije godine financirana s više od milijardu kuna iz europskih sredstava. No, plaće su obaveza zemlje članice, tj. naša obaveza.

"Da bi imali održivost reforme, moramo povećati plaće", poručio je. Smatra da za to novca ima i da će ga biti. Na novinarski upit odakle novac odgovorio je - od rasta gospodarstva.

Upitan hoće li ostati u koaliciji ako Vlada ne prihvati njihov zahtjev rekao je da, ako je Središnji odbor HNS-a donio odluku o ulasku u koaliciju i sada odučilo da je to politički prioritet i na pristojan način naložilo ministrici da u rebalansu i proračunu to predloži - onda se zaključci mogu izvući.

Vrdoljak je također poručio kako to nije ultimatum jer se njegova stranka time nikada nije služila.

Klub HSS-a podupro profesore i učitelje koji traže veće plaće

Klub zastupnika Hrvatske seljačke stranke i Demokrata podupro je u petak profesore i učitelje koji su za idući tjedan najavili štrajk u osnovnim i srednjim školama tražeći povećanje plaća jer smatraju da bez motiviranih nastavnika nema kvalitetnog obrazovanja ni napretka.

"Osnovica plaće u školstvu koja će biti isplaćena u listopadu je 5695 kuna. Zar je to plaća za učitelja koji bi trebao biti motiviran, kvalitetno prenijeti znanja i vještine na djecu, motivirati ih da kritički razmišljaju i angažiraju na istraživanju, stječu znanja i vještine?", upitao je HSS-ov Davor Vlaović i ustvrdio kako je nemoguće s tako malim plaćama kreirati kvalitetnu školu.

Na konferenciji za novinare u Saboru, Vlaović je rekao kako premijer Andrej Plenković samo prigodničarski govori o ulaganju u znanost i obrazovanje kao temeljima za rast, razvoj i konkurentnost hrvatskog gospodarstva, a kad treba povećati plaće, onda kaže da nema novca.

Osvrnuo se i na ministricu obrazovanja Blaženku Divjak za koju kaže da deklarativno podržava učitelje, ali se povlači kada treba nešto konkretno poduzeti.

"Tražimo da ministrica stane zajedno s učiteljima na čelo štrajkačke kolone i ukoliko ne dođe do realizacije povećanja plaća učiteljima- neka da ostavku. To bi bila prva ministrica koja se bori za svoj resor", rekao je.

Vlaović je pohvalio osnivanje Centra za umjetnu inteligenciju na Fakultetu elektronike i računarstva i dodao: "Možda premijer misli da učitelji nisu potrebni pa će na FER-u proizvesti robote koji će predavati umjesto njih".

"Samo obrazovan čovjek je slobodan čovjek", zaključio je Željko Lenart citirajući Stjepana Radića.

Klub HSS-a najavio je da će u saborsku proceduru poslati izmjene Obiteljskog zakona u dijelu koji se odnosi na uzdržavanje djece u slučaju razvoda braka. Predlaže da se rok u kojem Centar za socijalnu skrb pokreće postupak naplate uzdržavanja (alimentacije) u slučaju kada roditelj ne izvršava svoje obveze smanji s tri mjeseca na 15 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:15